fbpx

Și, totuși, e nevoie de primari apolitici în Moldova

Sfârșitul de săptămână l-am petrecut cu familia în Narva. Vroiam să vedem cum trăiește și ce frumos are cel mai rusesc oraș al Estoniei. Cel puțin așa e considerat de localnici și așa e în statistică. Mai ales că e un oraș care se mărginește cu federația rusă.

Mă așteptam să văd o parte a rusiei dar nu a fost să fie așa. Un oraș curat, poate mai puțin renovat decât Tallinn-ul dar oricum european. Cu o faleză pietonală recent construită și cu multe locații de odihnă și recreare. Un oraș european în tot sensul cuvântului.

Mare mi-a fost mirarea să văd o serie de monumente sovietice care au rămas așa cum au fost, mai puțin lenin care a fost mutat într-un colț al cetății dar totuși a rămas și el pe undeva prin oraș.

Chiar dacă estonienii nu-i chiar au la inimă pe ruși cei din Narva au împăcat și capra și varza. Ceea ce e bine și ceea ce nu prea le reușește primarilor din Moldova.

În ultimul an trei primării sunt cele mai discutate în Moldova. În aceste trei primării doar un primar este apolitic. Unul din ei urăște tot ceea ce e rusesc iar altul tot ceea ce e românesc deși sorsa e căsătorită cu unul din finanțatorii lui Klaus Iohannis.

Rezultatele din cele trei primării le puteți vedea și singuri, nu trebuie să vă povestesc din Estonia cum s-au schimbat localitățile în acest ultim an. O puteți vedea prin fotografii sau le puteți vedea atunci când mai călătoriți prin Moldova, asta cu condiția că nu v-ați săturat să stați doar pe facebook și online.

Ultimele săptămâni au fost marcare, pe lângă sărbătorile de paște, de 9 mai și Ziua Europei. La nivel guvernamental s-a decis că cele două sărbători vor fi divizate în week-end-uri diferite pentru a nu incita spiretele. O decizie corectă în condițiile în care și așa e destul de mare tensiunea în societate.

Unul dintre primari a ignorat 9 mai deși câțiva ani în urmă purta panglica rusească. De Ziua Europei nu s-a prea obosit să organizeze nimic asta deși are studiile terminate în Franța, cel puțin așa zice el.

Alt primar a defilat de 9 mai și a băgat piciorul în ziua europei. El în Europa doar se tratează și bea cafea ?

La Orhei s-au organizat evenimente și concerte atât de 9 mai cât și de Ziua Europei. Și primarul nu a purtat panglică. Într-o săptămână au fost din rusia și Moldova iar în alta din Moldova și România.

Și parcă tot normal, toți mulțumiți, fără răscoale ba chiar invers. Pentru că toți cei din Orhei sunt în primul rând din Republica Moldova și după asta au simpatiii politice. Scopul lor este să crească orașul și nu să facă polemici cine va câștiga un eventual război sau luptă politică.

Vara asta voi face un soi de Redescoperă pentru cele trei localități. Cine vrea să meargă cu mine? 🙂

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?