fbpx

Dăm cu parul sau încercăm să consultăm agenții economici? #panourileStradale

Chirtoacă vrea să scoată toate panourile din oraș.

Este o idee bună. La prima vedere. La fel cum a fost o idee bună demolarea ”samostroiului” în Moscova. Doar că la o gândire mai trează și-au pierdut postul de muncă o mulțime de oameni. Fix același efect s-ar putea produce în cazul panourilor din Chișinău.

Câteva date ”seci”:
Vânzările în domeniul panotajului publicitar stradal constituie anual circa 100 mil. lei, iar aceasta înseamnă că agenţii economici din acest domeniu plătesc la bugetul de stat doar sub formă de TVA circa 16 milioane de lei, iar alte 7 milioane de lei se achită sub formă de impozit pe venit.
În această industrie activează circa 2 mii de oameni, care au un salariu lunar mediu de 4 500 lei, iar aceasta generează alte impozite în valoare totală de circa 4,7 mil. lei.

Acești oameni în marea lor majoritate lucrează în Chișinău și sunt contribuabili care-i achită salariul primarului și tuturor amicilor și amicelor lui din Primărie pe care văd că-i mai apucă de cur cei de la CNA. Și la Primărie Chirtoacă a ajuns într-o bună parte inclusiv prin intermediul publicității pe panouri. Eu despre asta am scris și am arătat chiar.

În același timp discuții cu cei din domeniul publicității nu au fost deloc. Adică ele au fost doar până la alegeri atunci când Partidul Liberal a avut nevoie de spații pentru publicitate dar nu au avut loc pe marginea problemei de a scoate panourile din oraș.

Marea problemă a primarului constă în faptul că el are nevoie de PR rapid. Prin orice fel de acțiuni. De dorit mai ieftine și mai rapide. Demontarea panourilor e una din ele. Doar că în acești 9 ani el a demonstrat că în urma unor astfel de acțiuni rapide au de suferit tot locuitorii. Cei din domeniul publicitar vor da în judecată primăria pentru veniturile ratate. Reieșind din experiența juriștilor de la Primărie este evident cine va pierde procesele.

Concluzia logică în acest caz e simplu – Festina lente. Primarul înainte de a lua decizii trebuie să se apuce să consulte societatea și nu să ia decizii pripite or oamenii trebuie să înțeleagă ce au de câștigat și ce au de pierdut.

Și da, în Tallinn tot sunt panouri publicitare. Doar că îs plasate după reguli și, risc să presupun, Primăria când le decide se consultă cu societatea și cu business-ul din domeniu. Regulile trebuie să fie clar pentru toți. Și ele, în primul rând, trebuie să existe!

Sper că Primarul va lua o decizie corectă și calculată. Sper.

Sursă foto colaj – deschide.md

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?