fbpx

Înțelegere de cartel Orange-Moldcell? NU, n-am auzit!

Ceva se întâmplă pe piața telecomunicațiilor în Republica Moldova. Ceva straniu și neînțeles până la urmă care va fi finalitatea unor acțiuni comune întreprinse de cei doi jucători mari ai pieței. Nu știu de ce îmi pare că în cel mult 2 ani vom avea un al treilea mare jucător pe piață. Și 90 la sută că acesta va fi de culoare roșie. Și-i va lua tare ”de cur” pe portocalii și violeți. Dar să vedem între timp, virgulă cu virgulă, ce fac cei doi.

Ce avem la moment:
Moldcell și Orange au majorat cu 50 la sută prețul convorbirilor telefonice în afara rețelelor. Aproape simultan.


Care ar fi cauzele majorării?
– În mesajul transmis clienților săi Orange le zice că va majora și să intre pe orange.md. Acolo nu am găsit știrea despre majorare. Probabil ei nu consideră asta noutate, treaba lor cu PR-ul lor.

Iată anunțul pe SMS:

Iată screen cu site-ul orange, secțiunea noutăți:

Totodată Orange zice că face investiții foarte mari. Cel puțin asupra acestui fapt insistă angajații companiei. Doar că aceste investiții sunt în echipament cumpărat peste hotare și nicidecum produs în Moldova. Și mai ales că toți știm că Moldova e zonă de testare pentru toate produsele companiei-mamă din Franța. Un fel de ”câinii lui Pavlov”:-) Deși, în principiu și asta va cam dispărea.

Astăzi pe mold-street a apărut știrea că după 5 ani Consiliul Concurenței a decis să închidă o cauză deschisă pe marginea plângerii companiei Moldcell pe compania Orange cu privire la faptul că portocaliii ofereau prețuri mici pentru pachetele de conectare organizațiilor statului.

Posibil că cei doi s-au înțeles să acționeze împreună ceea ce au demonstrat-o cu majorarea de tarif. După asta se va începe concordarea tehnologiilor or înainte cineva lansa primul și brusc apărea și celălalt cu tehnologia. De exemplu 4G. Ambii operator nu prea vroiau să o implementeze pentru că e scump. Cei de la TeliaSonera au găsit bani să o facă în Moldova și pe urmă Orange repede a sărit cu banii chiar dacă jumătate de an înainte de asta spuneau că nu este deloc convenabil să implementezi 4G în Moldova.

Moldovenilor nu prea le place să își planifice viitorul. Sper că această majorare să le dea un pic de gândit la ceea ce consumă din punct de vedere telecomunicațional. Asta ar fi un imbold în plus pentru a trece exclusiv la telefonia prin internet și utilizarea soft-urilor gen Skype, Viber sau WhatsApp. Doar că nu aș fi atât de sigur că operatorii nu vor scumpi și prețul pachetelor la internet. Dar aici se rezolvă cu WiFi prin internet staționar. Care tot crește în preț de fapt, dar nici chiar așa 😀

Ceva cifre spicuite dintr-un articol infomarket:
În primele 9 luni ale lui 2015 venitul Orange a fost 1.8 miliarde lei, Moldcell a încasat 741 milioane lei, Unite – 101 milioane. Doar la Orange venitul era în scădere. Era 😀
Numărul clienților telefoniei mobile – 4,332 milioane. Cel mai mare număr de clienți a fost înregistrat la începutul lui 2014 – 4,492 milioane de abonați. E în scădere. De asta și trebuie majorate tarifele încetul cu încetul.

Încă ceva. În discuția cu cineva de la Orange am propus să facă cursuri pentru jurnaliști. Să-i învețe și să le explice ce înseamnă ARPU, MOU și alte chestii care țin strict de contabilitatea din telecomunicații. Sigur că nu o va face nimeni din operatori. Ei nu au nevoie de jurnaliști informați. Ei au nevoie exclusiv de articole care să le arat cât de bravo sunt, cum implementează tehnologiile noi și cum ”investesc” în tehnica produsă de suedezi sau finlandezi.

Later-add:
Cineva din liberali mi-a amintit, după publicarea însemnării, că vice-primministrul Brega a depus o sesizare la Consiliul Concurenței cu privire la această majorare de tarife

Comentarii

comentarii


3 Comments

 • Piticu21 |

  Hai ca asta cu cei rosii (nu cei roz, cei rosii) care vin aici e doar la stadiul de idee, ofertele astea de cumparare nu se fac publice, iar ei doar au tatonat 2 saptamani piata de media de aici, atat.

  Asta nu inseamna ca vin. Nu inca. Stai sa se vanda Moldcell catre ei, iar ei probabil de asta cresc tarifele ca sa devina mai competitivi si sa ia mai multi bani de la astia rosii. 🙂

  Dar daca vin, in final o sa aiba si Moldova internet mobil si telefonie la standarde.

 • zippo |

  in mare e ce zice Piticu. Dar mai pui si citeva taxe de interconectare UE si o sa vezi de ce creste pretul. Legat de practici de tip cartel trebuiesc intii demonstrate si e greu, un proces dificil, ca nu merge dupa ureche (se raporteaza la standarde juridice internationale si nu standarde locale), firma ii poate livra consiliului concurentei tona de hirti justificative.

  „Moldova e zonă de testare pentru toate produsele companiei-mamă din Franța”
  draguta asta si naiva… cu siguranta aveti si infrastructura necesara.. nimeni nu face investitii pentru o piata de 1,5 mil de utilizatori pe o piata saraca ca si putere de cumparare. ca e usor de demonstrat: ai o viteza in top al vitezei internetului pe mobil? ai acoperire suta’in suta, nu exista pierderi in retea, poti foloisi skype usor? ai vpn?
  nu ai astea? pai atunci ce testeaza?

So, what do you think ?