fbpx

Despre amante și politică

Cherchez la femme” zicea în Les Mohicans de Paris Alexandre Dumas. Așa a fost, așa este și așa va fi. Chiar și romanii aveau ceva de genul ”noi conducem lumea iar femeile ne conduc pe noi”. Nu mai țin minte exact și nu am chef să caut. Voi sigur știți mai bine ca mine.

În ultimul timp în societatea din Republica Moldova se discută tot mai intensiv despre resetarea elitelor politice. Despre o clasă nouă care ar trebui să vină. Despre lustrație și scoatere la vedere a tuturor păcatelor.

Există două mari probleme și aici îmi amintesc de un argument al dlui Barbăroșie, pe care îl respect mult dar care zicea că în Estonia media de vârstă a primului guvern a fost de 28 de ani. Nu-i deloc așa. A fost un guvern al unor persoane cu experiență, nu neapărat sovietică. A fost o clasă politică care a crescut în exil. A fost o clasă politică matură care a adus această clasă politică tânără care guvernează acum Estonia. Asta e prima problemă – nu avem o clasă politică care să-și dorească schimbarea.

A doua problemă mare este lipsa totală a presei libere. Și nu-mi cântați despre presă liberă. Pot să vă demonstrez pe degete că oamenii care lucrează înclusiv pentru presa străină îs manipulabili și au un trecut vulnerabil.

Și cea mai mare vulnerabilitate a presei vine nu neapărat din faptul că e vândută dar din relația sexuală cu politica.

Unii preferă vedete care apar des pe sticlă. Le duc prin Italia, Spania, Maldive sau Sri Lanka.

Alții, de nivel local, preferă jurnaliste mai tinere și cu mai puțină experiență.

Unii politicieni pleacă, alții vin, preferințele se schimbă. Dar relația rămâne constantă.

Și a început nu de ieri sau de azi.

///

Doar atunci când presa nu se va culca, la modul cel mai direct, cu politica, vom avea o șansă spre schimbare. Vom avea. Ceea ce nu înseamnă că o vom folosi.

De ce Olga Roman e în foto? Ea tot a făcut facultatea de jurnalism.

P.S. Dacă cineva aștepta nume în articol îmi cer scuze că v-am dezamăgit. Voi le știți foarte bine. Cine cu cine și de când. Voi știți dar vă temeți să spuneți. Pentru că …

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?