fbpx

Filip (Plahotniuc) și ”șansa istorică”

Ieri Pavel Filip a fost la București. Cioloș l-a primit așa cum se cuvine unui român adevărat și ospitalier. Cu pâine și sare. Pâine i-a dat și înapoi dar mai ales sare ?

Facebook-ul ieri se bucura. Tot facebook-ul. Facebook-ul s-a unit chiar. Unii se bucurau pentru că ”românii l-au trimis pe Filip acasă cu coada între picioare” iar alții pentru ”românii au încredere în guvernul Filip că va face reforme”. La noi fiecare își are prisma lui de vizualizare a rezultatelor.

Abatere lirică.
Ieri de dimineață, spre Strasbourg zburau soția deputatului Petrenco și avocata acestuia. Aveau escală la București. Au zburat într-un avion cu noul Prim-ministru. Și l-au fotografiat în avion. Și au comentat pe facebook. Și i-au făcut un imens serviciu de PR. Inconștient. Prim-ministrul Filat, de exemplu, zbura spre București, sau Cluj, doar cu charter-ul.
Final de abatere lirică.

Recunoașterea oficială a guvernului Filip a venit în primul rând de la București. În seara învestirii Ministerul Afacerilor Externe al României a remis și un comunicat în acest sens.

Asta nu a însemnat nimic altceva decât faptul că România este foarte atentă asupra ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Și, vrem noi sau nu vrem, dar anume România este responsabilă de Republica Moldova în ochii Uniunii Europene și orice s-ar întâmpla în .md la raport vor fi chemații frații de peste Prut.

Și altfel decât să te apuci de educat un frate nu poți face. Educația, atât la nivel interstatal cât și la nivel intern este un domeniu foarte important. Lecția de ieri văd că nu a stârnit reacții negative printre susținătorii Partidului Democrat, partid care nu a avut în ultima perioadă mare dragoste față de România, dar care, posibil, începe a învăța lecții. Sau poate au început să simtă presiunea societății și a faptului că sunt la guvernare? Nu știu.

Revenind la Filip (Plahotniuc) cel mai interesant moment de ieri a fost faptul că Prim-ministrul a zis că are o ”șansă istorică” de a redresa situația. Și situația este de-a oaia. Lunile de criză politică și guvernamentală nu pot trece fără sechele.

Guvernul trebuie să:

– Facă reformele cerute de România. Pentru a primi bani.
– Facă reformele cerute de FMI. Pentru a primi bani.

Eu cred că timpul maxim pentru realizarea lor este până pe la Paște. Interesantă ar fi reacția dlui Dodon referitor la aceste termene și dacă e gata să oprească protestele până atunci. După Paște, mai odihniți și pe un timp mai cald se poate de protestat. Dacă vor avea contra ce protesta. Poate între timp și făleșteanul s-a mai apuca de Bălți și își va îndeplini programul electoral măcar un pic.

Eu am mai scris, în Republica Moldova se pot schimba lucrurile foarte rapid, asta dacă și-o va dori un singur om. Acum are șansa istorică să o facă.

”Acum ori niciodată, să dăm dovezi la lume …” și să începem a număra zilele până la Paște: 100, 99, 98 …

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


2 Comments

So, what do you think ?