fbpx

Și iar violențe. De ce? Pentru ce? Și, mai ales, pentru cine?

Eu pe 7 aprilie am fost în #pman. Pe urmă în fața Președinției și Parlamentului. Am făcut parte din mulțime. Am plecat de la lucru și m-am dus la protest. La un protest pașnic care a degenerat în știți voi ce și știți voi cum. Dar ceea ce nu știți voi și nici eu e cine a pornit violențele și, mai ales, cine se face vinovat de ceea ce a fost. Eu rămân la ideea că a fost o ciocnire între două tabere.

Pe 7 aprilie, cu mine, era și vărul meu, Gicu. El venise cu clasa de la liceu. Mama i-a permis doar știind că eu îs acolo și că voi avea grijă de el. La un moment dat el vroia să se ducă în primul rând, alături de colegii lui, să arunce și el o pietricică în direcția Președinției. Nu i-am permis. I-am zis că va regreta. Se supărase un pic pe mine pe moment. I-a trecut.

Mâine îmi va zice ”Mulțumesc” pentru asta.

Astăzi Gicu este în cordonul poliștilor care stau în fața Parlamentului. Astăzi Gicu riscă să fie bătut de niște tâmpiți aduși special de la Bălți și nu doar pentru a destabiliza pe cât e de posibil situația în Chișinău.
Astăzi Gicu riscă să nu ajungă acasă din cauza unor oameni pentru care 7 aprilie e un manual spre acțiune. Oameni care au investit în proteste timp de câteva luni și vor într-un moment să preia puterea în Republica Moldova.

Eu nu mă voi apuca să apăr puterea actuală din Moldova dar îmi voi permite un citat din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe a României:

”Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău. Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău.
Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării.”

Lumea la Chișinău vrea sânge. Sunt mulți pe facebook care vor sânge. Sunt foarte mulți care s-au bucurat pentru faptul că Ghimpu a fost bătut. Ghimpu nu merită respect, asta e fără discuție dar … noi vrem în .eu sau uniunea vomală? Asta-i întrebarea. Mai ales că cei care l-au lovit sunt pasibili de pedeapsă. Fața se vede, totul a fost filmat în detalii.

Lumea la Chișinău vrea sânge. Ca și pe 7 aprilie probabil, nu știu. Sunt mulți la proteste care speră să vandalizeze Parlamentul și ar fi bine să găsească deputați acolo. Să-i zdupăcească probabil. Și miniștri probabil. Să-i snopească și pe ei în bătăi.

Făleșteanul și Năstase (a se citi) Țopa vor alegeri anticipate. Eu am impresia că ei sunt gata pentru orice pentru a le obține. Ei și toată suita lor. Ei sunt gata pentru toată propaganda din lume care ar putea-o concentra în aceste zile doar pentru a obține alegeri anticipate. Or nu degeaba au investit atâția bani în proteste, canale media și emisiuni.

Nu degeaba făleșteanul a adus mai multe rutiere de la Bălți cu tineri care au înfățișarea unor fugari de la închisoare și care nici măcar româna nu o știu nemaivorbind de statalitatea Moldovei. Presupun că au și tricouri cu ”matușka Rossia”. Ei îs gata să vandalizeze tot ce le stă în cale în cazul în care nu vor primi un răspuns categoric și ferm. Și asta s-a văzut bine atunci când forțau intrarea în Parlament. Acela nu este poporul care vrea schimbare. Acei oameni vor doar să implementeze legea pumnului. Asta e unica ce știu ei.

Partea proastă pentru ei că cei din .eu și SUA știu foarte bine cine stă în spatele lor și cu cine s-au văzut ei la întâlnirile din Frankfurt și Geneva.

Tare sper ca la noaptea să nu atace din nou Parlamentul. Deși, probabil asta e ultima lor șansă să instaureze haosul.

Mâine va fi dimineață din nou în Moldova. Sper

Fotografia a fost realizată de Lia Ciutac, seara târziu, în fața Teatrului de Operă și Balet.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


One Comment

  • Sofia |

    Violenţa e regretabilă şi condamnabilă oricînd, doar că oamenilor le stă cuţitul la os de la toate mîrşeveniile puterii. Şi atîta timp cît cineva înţelege doar „puterea pumnului” oamenii susţin şi se bucură de şifoneala unora de pe urma protestelor. Repet: e regretabil că am ajuns aici, dar vina tot a celor „de sus” este. Oamenii vor o schimbare, s-au săturat! E ştiut că nu cei paşnici se regăsesc în rîndul celor ce vandalizau clădirea sau bruscau forţele de ordine. Desigur sunt oameni „buni” care fac uz din situaţia creată, doar că nu ei au împins o ţară întreagă la starea dată, ei doar profită de greşelile altora. Greşelile trebuie plătite oricum. Un cap spart e cam puţin, dar era un comentariu printr-o reţea de socializare „e doar începutul” şi asta e îngrijorător.

So, what do you think ?