fbpx

Despre ajutorul lui Băsescu din 2005 și ajutorul din afară din 2016

Nu este pentru nimeni un secret că alegerea lui voronin în calitate de președinte în 2005 s-a datorat inclusiv implicării plenare în acest proces a președintelui României de atunci, dl Traian Băsescu. Asta nu prea vor să și-o amintească nici democrații, nici liberal-democrații și nici comuniștii. A fost o implicare directă a ”altui stat” (formal) în treburile interne ale Moldovei. A fost un joc comun al tuturor. O horă pe care o dansează și acum, pe alocuri, unii politicieni din Moldova.

Condiția lui Băsescu pentru susținerea lui voronin a fost simplă – un reprezentant al dreptei câștigă primăria Chișinăului. Prin asta se poate explica de ce partidul comuniștilor niciodată nu a avut un candidat puternic pentru capitală. Și prin asta se explică băgarea pe lista electorală a lui Dodon în 2011 a unui criminal 🙂 În ultimul moment, când se considera că orașul va deveni roșu – hop și apare omuciderea viitorului consilier. Probabil mai aveți și voi amintiri de ăstea cum au pierdut ei primăria.

După 2009 Băsescu oficial i-a susținut pe Filat și Chirtoacă. Dragostea ba apărea ba dispărea. Și asta nu neapărat din cauza președintelui jucător din București, mai mult din cauza moldovenilor care permanent dădeau în străchini. Inclusiv Filat în 2010 când striga după ajutor la București parcă cineva i-ar fi fost dator. Inclusiv Primarul cu variantele de la Primărie. Săptămâna trecută Băsescu s-a cam dezis de liberali. Să fi scris însemnarea asta săptămâna trecută mă umpleam iar de bube de la comentatori și trolli 🙂

Ultima despre Băsescu, tot legată de săptămâna trecută. El nu știu ce a încercat să se implice dar nu i-a prea reușit. Importanța lui Iohannis ar fi fost mai interesantă și chiar deja se întrezărea o anumită susținere pentru Timofti în data de 14. Unii ”lucrau” la București pentru această susținere dar nu a fost să fie pentru că … și desfășurăm firul.

Pe 13 ianuarie, conform informațiilor celor de la newsmaker.md (foarte apropiați de sursele verzi) Timofti a fost sunat de la Bruxelles și i s-a comunicat că alegerile anticipate nu mai sunt o soluție nedorită și că are susținerea lor în confruntarea cu un potențial ”Plahotniuc Premier”. Președintele prinde la ”putere” și îl refuză pe proprietarul PD.

Pe 14 ianuarie confruntarea continuă. Anume de asta Plahotniuc pune mâna pe telefon și îl sună pe prietenul său apropiat, președintele Ucrainei, Petro Poroșenco. Îi explică ce și cum rugându-l să vorbească cu aliații buni ai Ucrainei – SUA. A urmat un sunet către cancelaria prezidențială.

În toată istoria asta nu e clar când anume a fost sunată administrația. Pe 14 sau totuși pe 15. Dar, așteptăm declarațiile lui Ion Păduraru pe care a promis că le face după ce se calmează apele.

O zi bună să aveți.

Ambele fotografii au fost furate de pe moldova24.info

Comentarii

comentarii


One Comment

  • bogdan |

    te inseli. romaniei/ue nu ii convine deloc o situatie ciudata si instabila in coasta de est. si atit.
    cum spune asi un ex ministru de externe al romaniei daca ‘singerati e normal sa apara si sacali’. totul e sa nu atrageti prea multi ca deranjati pe toata lumea….

So, what do you think ?