fbpx

Raportul de 100 de zile al Primarul ”bla-bla-bla” de Bălți // comentariu en-detail

Ieri, după 119 zile de la investirea în funcție, primarul de Bălți, făleșteanul Renato Usatîi, a remis presei un fișier Word numit simplu – ”100 de zile de activitate a primarului de Bălți:”Şapte paşi spre viitor!” (ortografia a fost păstrată).

De dimineață am încercat să caut ceva știri pe site-urile care îi aparțin Primarului de Bălți și proprietarului ”Partidului Nostru” dar nici măcar ele nu au găsit ce să scoată din acest raport.

Sunt născut în Bălți. Nu-s sigur că-i știu fiecare colț dar sigur îi știu fiecare stradă și, mai ales, ce probleme majore sunt în oraș. Orașul nu are drumuri, orașul miroase urât, orașul este mutilat de construcții și, cel mai important, orașul nu are un plan de dezvoltare. Totul este atât de haotic și subordonat intereselor mafioților locali încât un Primar bun nu ar strica.

Am găsit ieri seara o oră să citesc raportul. Iată cum arată el după ce l-am citit:

Culoarea verzuie e apă chioară din stația de epurare de la Bălți (probabil din ea a dus mase urât-mirositoarea spre sediul PLDM).
Culoarea roșie reprezintă ceea ce a făcut Primarul.
Culoarea galbenă reprezintă ceea ce e în proces de realizare.

Pentru a începe cu un pic, măcar, de pozitiv iată frazaele marcate cu roșu:

1. A fost creată Fundaţia „Renato Usatîi”.
2. Din contul Fundaţiei „Renato Usatîi” (peste un milion de lei) au fost procurate instrumente chirurgicale noi (am procurat chiar mai mult decât am discutat iniţial), dar şi toate cele necesare pentru deservirea lor normală.
3. Deja au fost efectuate lucrări pe strada Coroban şi Suceava. Costul lucrărilor pentru prima stradă reparată se ridică la 925,5 mii de lei, iar suprafaţa totală a 9 sectoare unde se face reparaţia constituie 3274,1 metri pătraţi. La propunerea mea în cost a fost inclusă şi schimbarea bordurilor (647 de unităţi, inclusiv 543 noi). Deja au fost utilizate 343 de tone de asfalt.
4. Peste un milion de lei, atât de la Fundaţie, cât şi din banii mei, au fost transmişi cetăţenilor care ni s-au adresat într-un moment dificil pentru ei.
5. Mi-am luat ca regulă, în fiecare vară să achit călătoria la mare pentru copii din familii social vulnerabile. Este de neimaginat ca un copil să crească şi să nu vadă marea niciodată. În această vară, din contul Fundaţiei, 500 de copii din toate colţişoarele ţării au plecat la odihnă la mare. 300 de copii sunt din Bălţi.
6. De două ori deja, în perioada menţionată, am alocat ajutor financiar din partea Fundaţiei, pentru susţinerea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi a veteranilor muncii. Suma totală a constituit 300 de mii de lei.
7. Fundaţia „Renato Usatîi” acordă ajutor şi pentru SRL „Şcoala de fotbal din Bălţi”, care are un plan de modernizare şi amenajare a stadionului: 90 de mii de lei – pentru înlocuirea asfaltului, 110 mii – pentru reparaţia acoperişului, 70 de mii – pentru instalarea încălzirii autonome. De 4 mii de euro a fost procurată o nouă maşină de tuns iarbă.
8. Un milion de lei anual – pentru îmbunătăţirea condiţiilor antrenamentelor de la stadionul orăşenesc.
9. Am ajutat Universitatea de Stat „Al.Russo”din Bălţi, am donat Catedrei de slavistică un set de dicţionare de limbă rusă. După o discuţie cu rectorul, în cadrul căreia am abordat problemele legate de aşa-zisa optimizare, am decis să donez universităţii dragi, pe care am absolvit-o, 650 de mii de lei: câte 50 de mii pentru fiecare catedră.
10. Timp de o 100 de zile am făcut ordine pe pieţele din oraş. Rezultatele, fără dubii, sunt remarcabile: odată cu schimbarea conducerii oraşului şi cu înlocuirea conducerii pieţelor, veniturile în bugetul orăşenesc de la aceste întreprinderi au crescut cu 520 de mii de lei chiar în prima lună.
11. O parte din datoriile pentru salariile angajaţilor, pe care cetăţeanul indicat pur şi simplu i-a lipsit de surse pentru existenţă, eu le-am achitat personal, din cont propriu. În acest scop au fost transferaţi 300 de mii de lei.
12. Deja există o înţelegere, potrivit căreia, următorul an de studii, 40 de tineri vor putea obţine studii superioare, absolut gratuit, în Nijnii Novgorod, iar 100 – la Sankt-Petersburg. Toţi ei vor beneficia şi de burse. Am să aduc nişte cifre, ca exemplu: la Institutul agricol din or. Puşkin contractul pentru studii variază de la 90 la 110 mii de ruble pe an. Adică, dacă am fi expediat încolo absolvenţi bălţeni din contul bugetului municipal, atunci studiile pentru 100 de tineri ar fi costat 3,5 milioane de lei anual. Cam acelaşi cost l-ar avea şi studiile pentru Universitatea de inginerie şi economie din Nijnii Novgorod.

Asta e tot din ceea ce e marcat cu roșu. Observați, totul e făcut din banii făleșteanului. Asta deși, în text, el scrie ”eu înţeleg că procedez nu tocmai corect” atunci când se referă la a ajuta din banii lui, dar ăsta nu e unicul caz când afirmațiile și acțiunile se bat cap în cap.

Chiar de la începutul raportului citim ”Tradițional, rapoartele, cuprind o sumedenie de foi …”. Asta deși în raport îs 12 foi. Le-ați văzut deja.

Una dintre fotografiile atașate raportului pe site-ul lui personal este următoarea:

Trist, nu? Așa arată centrul orașului Bălți …

Tot în raport primarul menționează ”Bălţi are încheiat un acord cu BERD privind modernizarea S.A. „CET-nord” şi una dintre condiţii prevăzute în document – renunţarea la decentralizare. Cu toate acestea, fiecare regulă poate avea excepţii raţionale” și povestește cum s-a înțeles cu o companie ucraineană să instaleze o cazangerie. Compania o instalează pe bani proprii și, chipurile, va vinde agent termic la un preț mai mic.

Spre final, când e vorba de troleibuze el scrie ”Se poartă negocieri şi privind schimbarea condiţiilor (prelungirea termenului şi reducerea ratei) creditului, acordat de BERD pentru procurarea de noi troleibuze. Suma totală a creditului constituie 2,72 milioane de euro.

El îi crede pe cei de la BERD tâmpiți și că ei nu citesc rapoartele lui de 12 foi? Se înșeală amarnic.

În text, cu referire la acest credit el menționează că problema transportului este suprapunerea rutelor de troleibuz cu cele ale microbuzelor. Tot prin text povestește despre businessul înfloritor al proprietarilor de microbuze. Doar că, nu a mișcat nici un deget pentru a schimba traseele acestor rute și nu a făcut nimic pentru ca banii să vină în bugetul municipiului și nu în buzunarul proprietarilor. De ce? Pentru că tot acest business este ținut în mâni de către un prieten de-al său din PCRM și, fiindcă, în caz că schimbă traseul microbuzelor se vor revolta oamenii. Dar el asta nu-și dorește. Lui îi place oamenii să-l iubească.

Și oamenii îl iubesc pentru … concerte! Normal că s-a lăudat că a făcut un concert frumos de Ziua Independenței. Citat ”Noi am schimbat starea de lucruri” și se laudă cu havuzuri aduse din Germania. Straniu că nu a scris nimic de Blestiașie și de Stas Mihailov.

Toată apușoara scrisă e mai degrabă un program electoral decât un raport al unui primar care a condus orașul 4 luni deja. El scrie despre ”acord social”, ”lovitură de sistem”, ”cercul vicios trebuie distrus” etc.

Raportul său poate fi văzut cel mai bine printr-un cloud format din 50 de cuvinte-cheie:

Din acest cloud au fost excluse următoarele cuvinte, care nu au nimic cu estența raportului: ”an ani asa atat atata cat decit in insa lei mii municipal municipale municipiu municipiului oras orasele orasul orasului parte partea s-a s-au si”

Eu am mai scris. Sunt profunde dezamăgit de ceea ce au ales bălțenii și de faptul că am greșit atunci când am propus să-l voteze toți pe făleștean. În acest raport el menționează că ”În acest ciclu electoral, doi primari au atras privirile şi atenţia publicului: eu şi încă unul”.

Vrea el sau nu vrea dar ”domnia” lui la Bălți va fi comparată cu ”domnia” celuilalt de la Orhei. Pentru că presa a făcut din ei dușmani ai poporului, i-a pus în aceeași oală, i-a comparat înainte de alegeri și, mai ales, îi compară după alegeri.

Moldova este o țară mică, zvonurile și discuțiile merg din ureche în ureche mai repede ca viteza luminii. Oamenii din Orhei discută cu cei de la Bălți și invers. Informația circulă cel mai bine prin ”radio Baba”. Cei de la Bălți nu simt nicio schimbare. Raportul dat, oricât de lăudăros nu ar fi nu a adus nicio zare de speranță pentru Bălți. Un primar care mai mult de jumătate din aceste patru luni nu a fost un oraș nu este un primar bun.

Eu speram că făleșteanul în doi ani va ”face din Bălţi o vitrină a Moldovei, un oraş al experimentelor, exemplul căruia va demonstra că schimbările sunt posibile” (citat din raport) dar nu e nicio speranță că va fi așa. La Bălți trebuie de muncit dar nu de vorbit. Și acolo este mult mai multă muncă decât în altă parte.

Îi doresc însănătoșire grabnică Primarului de Bălți, cu sănătatea nu-i de glumă prin corturi și avioane.

Comentarii

comentarii


4 Comments

 • zippo |

  privind de peste prut, raportul e doar o dare de seama si nu un raport institutional.

  daca vroia sa fie ‘transparent’ atunci se avea acces la documentatia bugetului primariei.

  societatea civila nu inseamna doar o fundatie/asociatie, si se in occident se descalifica automat la orice lucru cu primaria daca primarul sau o oficialitate are interese in ea.

  daca la ‘repararea’ orasului se discuta de indicatii pretioase ale unui birocrat si fara studiile de fezabilitate al unui specialist in constructii atunci chiar as cauta toate firmele ce au contract cu primaria si as vedea ca acelasi personaj e implicat intr-o forma sau alta acolo. a actiona „dupa ureche” e primul semnal de alarma ca ceva e putred.

  „datoriile pentru salariile angajaţilor… eu le-am achitat personal” nu exista asa ceva in legislatie… cum justifica contabil, si de regula sunt platite de bugetul de stat. asta se chema efectiv „mita” in UE.

So, what do you think ?