fbpx

Streleț și greblele promovării intensive

Pentru început îmi voi permite să îl citez pe ”clasicul în viață” Daniel Diviricean dintr-o postare făcută pe facebook și dedicată în exclusivitate lui Valeriu Streleț:

”Oamenii așteaptă un premier care să arate că are consistență, care să arate că le e superior și poate să-i conducă și să le conducă țara. Nu un premier care să-și facă toată ziua imagine …”

Bine zis, nu?

Doar că Streleț face exact invers. Voi arăta doar două exemple.

1. #rusia

Pe data de 14 august, cei de la Guvern emit următorul comunicat (reprodus în întregime să nu vă ghinuiți să intrați pe link):

Preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse l-a felicitat pe Valeriu Streleţ cu ocazia învestirii în funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Interlocutorii au discutat pe larg subiectele de actualitate de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-ruse, pledând pentru promovarea de mai departe a dialogului politic între cele două ţări la diferite niveluri, dezvoltarea cooperării în domeniul comercial-economic, energetic şi cel umanitar.

De asemenea, cei doi şefi de guvern s-au pronunţat pentru reluarea cât mai curând posibil a activităţii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, ultima şedinţă a căreia a avut loc în anul 2012.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit problematica reglementării conflictului transnistrean, fiind remarcată necesitatea revigorării procesului de negocieri şi întreprinderii unor acţiuni concrete menite să contribuie la consolidarea încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol. Premierul Valeriu Streleţ a pledat pentru finalizarea procesului de retragere a muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul moldovean l-a invitat pe omologul său rus să întreprindă o vizită în Republica Moldova.

Și iată comunicatul reprodus de pe site-ul guvernului rusiei (reprodus la fel integral):

По инициативе молдавской стороны состоялся телефонный разговор Председателя Правительства Российской Федерации Д.А.Медведева с Премьер-министром Республики Молдавия В.И.Стрельцом.

Обсуждались актуальные вопросы двусторонних отношений в торгово-экономической, энергетической и агропромышленной областях. Д.А.Медведев отметил важность эффективной работы Российско-Молдавской межправительственной комиссии по торгово-экономическому сотрудничеству.

В ходе разговора затрагивались и другие темы, представляющие взаимный интерес.

Fără a menționa în special #transnistria.

Peste câteva zile la Guvern vine ambasadorul rusiei în Republica Moldova. După asta cei de la guvern emit un comunicat în care nu menționează #transnistria iar cei de la ambasadă o fac.

Pe lângă #transnistria vă propun să vedeți dispoziția din cele două comunicate oficiale, faptul că cei de la Guvern și MAE au tradus din rusă funcția lui Medvedev drept ”președinte al guvernului” deși corect e ”șeful guvernului” și, totodată, fotografia care însoțea acest comunicat de pe site-ul gov.md:

Streleț stă în picioare, vorbește la telefon mobil. Pe lângă faptul că pe telefon e ecranul standard al unui iPhone iar Premierul parcă vorbește cu un general risc să vă informez că discuțiile între oficialii din Republica Moldova și cei din federația rusă au loc exclusiv prin canale speciale controlate de SIS și FSB. Asta înseamnă că Premierul vorbește la telefoanele fixe instalate în dreapta sa pe masa de lucru.

2. #europa

Azi mai apare un comunicat amuzant din partea Guvernului. Titlul comunicatului este ”Prim-ministrul Valeriu Streleţ, invitat să întreprindă o vizită la Bruxelles, în luna septembrie”. Prima dată am citit așa ceva. Din 2009 guvernanții din Moldova anunțau vizitele la Bruxelles ca ceva normal și nu drept invitația cuiva, în cazul dat a Federicăi Mogherini. Îmi pare rău că nu am badge de jurnalist să o întreb luni, atunci când vine în Tallinn, ce crede ea despre guvernul moldav și miliardul furat …

Îmi voi permite să închei cu alt citat de la Daniel:

”Să înceapă munca de prim ministru conștient că unii l-au pus acolo provizoriu încercând să rezolve o criză și că vor căuta permanent motive să-i pregatească demiterea la momentul potrivit, iar demiterea asta poate fi în diferite forme, inclusiv printr-o compromitere pe viață.”

Aș comenta referitor la compromitere dar mă abțin, deocamdată.

………

Această însemnare face parte din campania de denigrare a Guvernului Streleț și este finanțată de către Partidul Democrat din Republica Moldova și personal de Vlad Plahotniuc. (asta pentru cei care cad acum din stejar și s-au năpustit să comenteze că-s plătit)

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?