La Ministerul Educației începe regresul // #opinie

Opinie expusă de Ionela Costachi pe facebook:

În timp ce toată țara este ocupată cu telenevola numită ”Politică moldovenească” și ”Unde-i Miliardul”, la Ministerul Educației au loc mișmasuri sub preș.

Noua conducere dorește schimbarea noului regulament cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în instituțiile de învățământ general conform noului Cod al Educației. Nu au rezistat mult. Se dorește eliminarea condiției prin care un candidat trebuie să îndeplinească standardul minim de competențe profesionale și managerial stabilite de nouă instituție Inspectoraul Național Școlar, în fruntea căreia a venit dna Vivdici, un profesionist cu experiență de management eficient!

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că se va elimină testul care va evalua starea psihologică, competențele juridice, economice, administrative, financiare, manageriale și de gestiune a relațiilor interumane a candidaților la această funcție.

Cui îi trebuie testare psihologică și de administare??!!

Sigur că nu trebuie. Să nu evaluăm, să nu certificăm competențe, să nu responsabilizam. Să lăsăm pe oricine ca director de instituție de învățământ, care apropo are un rol foarte important în dezvoltarea umană, socială, și mai are un rol în gestiunea eficientă a banului public, și după aia să strigăm ”Jos”, ”Suntem săraci” și ”Nu avem bani de nimic”. Experiență arată că acolo unde sunt manageri buni, se reușește. Și după oamenii ăia care trec prin testări ale competențelor sunt responsabili și dedicații muncii pe care urmează să o facă, și nu pot fi influențați atât de ușor, și sunt persoane care se implică, au inițiativă, implementează idei noi.

Dar cui îi trebuiesc oameni buni în sistem? Sigur, nimănui. Pentru asta probabil PL a luptat 20 și nu știu câți ani. Cred că noi ca societate trebuie să avem o atitudine. Măcar într-un domeniu să nu avem struțo-cămile și reforma să meargă înainte.

Termen limită pentru consultări publice: 9 zile, deja 8!

Ordinul original.

Sursă foto: unimedia.md

—-

Later add.
Dacă nu ați văzut-o cumva pe dna Corina Fusu vă propun să o urmăriți în acest video:

Schimbarea până la capăt în educație!

Posted by luchianiuc.com on Thursday, 13 August 2015

Comentarii

comentarii


2 Comments

  • morena |

    Apoi Eugen, tare interesant cind in fruntea unei scoli vine o muierusca tinerica, care n-o facut de cit sa umble cu minciunile, care habar nu are ce este management, care habar nu are ce este lucru cu elevii. care s-o batut cu barbat–su in vazul tuturor de N-ori (N>=10). cel din urma a vrut s-o inece in Nistru intr-o vara, tot asa de fata cu o multime de tineret si copii din sat. apoi peste citeva ore i-a dat foc la masina care se afla la poarta parintilor lui. si asta doar la dorinta altei fimeiuste de a scoate din functie o persoana incomoda, care face tot ce trebuie, care leaga si innoada doar ca sa ajunga bani pentru incalzire, mincare la copii, cite un simbolic premiu de ziua profesorilor. Asa e la noi, doamna director de care am vorbit mai sus, are cert probleme cu capul, dar asta nu intereseaza pe nimeni atita timp cit indeplineste cu brio comenzile cuiva.

  • Adriana |

    E o mare pacoste pentru intreaga tara… schimbarea ce s-a produs e total nefavorabila pentru noi… Sa se duca de ripa peste noapte tot ce s-a construit cu atita pasiune, e o nenorocire. Si mai trist este ca nu stim ce va urma dupa… adica stim ca va fi rau, dar nici nu ne imaginam pina la care limite…

So, what do you think ?