fbpx

Despre cazul Negruță // opinie separată

Eu nu prea am mare respect față de fostul ministru al finanțelor, dar asta e o chestie personală probabil. El acum își plătește datoria pentru propria naivitate. Deși noi toți o plătim într-o oarecare măsură. Eram naivi și proști în acel 2009.

Nu cred că voi spune mai bine despre ”cazul Sandulachi” decât a scris-o una dintre puținele jurnaliste din Republica Moldova – Anca Butnariuc. Vă propun să lecturați. E cam mult dar totul e pus pe policioare:

///

… Am apreciat întotdeauna profesionalismul expertului Veaceslav Negruţă. Îl înţeleg că se apară şi se declara nevinovat. Doar nu va recunoaşte că l-a sunat un agent de pază şi i-a transmis că trebuie să semneze fiţuica lui Sandulachi, care a costat bugetul ţării 400 de mii de euro. Ar fi o ruşine pentru un fost ministru să recunoască asta.

… Negruţă a greşit, pentru că a executat o decizie judecătorească ce nu era încă irevocabilă, iar subalternii săi nici de gând nu aveau să o atace la CSJ. De atunci, au fost uitate unele detalii, cum ar fi că Negruţă şi-a pus semnătură înainte că procurorii să primească încheierea Curţii de Apel. Oare această grabă a fost întâmplătoare? Noroc de procurori, care s-au autosesizat şi s-au adresat în instanţa.

… Am urmărit subiectul la CSJ şi am auzit personal indignarea judecătoarei că Ministerul Finanțelor a încălcat legea şi s-a grăbit suspect de mult să dea banii.

… L-am întrebat atunci pe procuror dacă se autosesizează în privinţa acţiunilor ilegale ale funcţionarilor de la Ministerul de Finanţe. Mi-a zis că vor analiza, iar a două zi mi s-a dat răspuns că s-a pornit o anchetă, atunci pe fapt. Ar fi fost ilegal dacă anchetă nu era pornită.

… L-am întrebat atunci şi pe Negruţă cum explică şi a spus că a vrut să prevină o nouă condamnare la CEDO pentru neexecutare, asta în timp ce pe vremea să Moldova a pierdut cel puţin două dosare pentru neexecutarea deciziilor CEDO privind despăgubiri (!) şi era vorba de sume mai mici.

… Negruţă nu a avut parte de bani. Iar Sandulachi nu poate să returneze toţi banii, în total 399 mii euro, pentru că o bună parte nu a rămas la el.

… Judecătorul de la Curtea de Apel care a decis încasarea de către Sandulachi a despăgubirilor ASTRONOMICE (fără a preciza dacă sunt morale sau materiale) nu mai poate fi tras la răspundere, pentru că a murit.

… Apropo, Sandulachi a pretins despăgubiri pentru că a avut un proces judiciar de 9 ani, iar în final a fost încetat procesul (NU A FOST ACHITAT) pentru că infracţiunea de care era acuzat nu mai era în noul Cod Penal. S-a plâns la CEDO că CSJ a stabilit că merită despăgubiri de doar o mie de euro, dar la Strasbourg nu s-a constatat încălcarea drepturilor sale.

… Acum, ca nimeni să nu fie indignat în Moldova, ar fi trebuit că procurorii să nu fi atacat despăgubirile lui Sandulachi la CSJ, CSJ să nu fi decis returnarea a 399 de mii de euro în bugetul statului, iar procurorii să fi luat apă în gură privind semnătură ilegală a lui Negruţă.

…Aşa justiţia moldovenească ar fi fost corectă?

///

Puteți să nu fiți de acord cu această opinie doar că partea proastă, pentru voi, e că Anca nu a scris o opinie ci a scris așa cum este.

O zi bună să aveți și nu uitați, nu faceți din politicieni – eroi. V-ați ars o dată. V-ajunge.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?