fbpx

pâinea cea de toate zilele

Mie îmi place dimineața să beau cafeaua cu croasan. Sau ceaiul. Sau un suc. Dar cu croasan. Sau cu pâine proaspătă. Bine că acum, în Estonia, supermarketul de alături are o diversitate bună de produse de panificație proaspete. Asta îmi permite să îmi fac plăcerile o dată sau de două ori pe săptămână.

Citeam ieri la Cornel despre pâine. Citiți și voi opinia lui, să vedeți dacă veți fi sau nu de acord.

Anul trecut, într-o vizită exact în perioada pascală la Franzeluța directorul ne povestea despre costul adevărat al pâinii sociale. Despre faptul că atunci prețul ei era 40 la sută din sinecost. Acum probabil e și mai mic. Statul subvenționează. Statul subvenționează întreprinderea statului, adică se autosubvenționează. În loc să ajute oamenii.

Statul crede că subvenția la pâine ajută. Eu nu-s de acord cu el. Statul are obiceiul de a se autoamăgi. Dacă vrei să ajuți omul fă-i condiții sau, în cazul bătrânilor sau persoanelor social vulnerabile, dă-i bani.

Țineți minte cazul cu bătrânii care primeau abonamente de troleibuz și care făceau greve că abonamentul era schimbat pe bani? Nu mai aud să se plângă. Și tot mai puțini bătrâni circulă cu transportul totodată. Pentru că se gândesc să investească altfel banii, și nu mai pierd timp aiurea prin transport. Merg doar dacă au nevoie, iar de banii aceea își cumpără mâncare.

Eu mi-am promis că pe la 50 de ani voi porni o secție de panificare. Voi coace pâine puțină dar bună. Și proaspătă. Voi plămădi aluatul noaptea iar la 6 dimineața cei din cartier vor putea veni să cumpere pâine. Doar că nu aș vrea să o fac doar de dragul visului dar să și fac ceva bani sau măcar să îmi ajungă să achit salarii. Ceea ce nu cred că e posibil la moment în Republica Moldova.

Subvențiile nu ajută nici întreprinderile de stat nici dezvoltarea sectorului care, după mica experiență europeană, riscă să zic că e subdezvoltat.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?