fbpx

Despre ambasadori // un gând de la Lilia Calancea

Câteva săptămâni în urmă scriam despre diplomați. Citat din însemnarea trecută:

”Dacă nu te poți promova tu atunci nu poți promova pe altcineva …”

Iată ce a scris Lilia ieri pe facebook:

”Eu imi depan firul vietii intre cimitirul Ixelles, Universitatea Libera de la Bruxelles si Ambasada RM in Regatul Belgiei.

Habar nu aveam ca cea din urma se afla chiar sub nasul meu. Destinul, stelele sau pura coincidenta ne-au facut vecini apropiati. I-am descoperit flagul falfaind sub cerul plumburiu al Bruxelles-ului cand imi plimbam fata in parcul din spatele ambasadei. Inima nu-mi facuse nici pac nici tac. Pur si simplu m-am mirat si am constatat ca are gradinar bun.

De vreo trei ani fac jogging pe langa drapelul Moldovei de la Brux. Cateodata ma uit daca-i sapata gradina, cateodata uit sa ma uit, caci am altceva prin cap. De obicei fredonez cantece si scriu dialoguri in minte. Intr-un cuvant, traim vieti paralele, ma rog. C’est la vie, ma Lili.

Cu timpul am observat ca am in lista mea de prieteni si ambasadori din tarile UE. Unii foarte deschisi fata de cetatenii RM. Asa am ajuns sa stiu ce mai fac moldovenii din Estonia, Cehia, Olanda, Portugalia… pe unde invata, la ce concerte sau galerii merg, ce carti citesc, cum se odihnesc, de care sarbatori se intalnesc etc. Asta in afara de activitatea ambasadei propriu zisa, care nu consta doar din distractii cu galuste, vin si ii brodate.

Si am inteles ca eu cu ambasada noastra inca n-am avut o relatie apropiata, nici macar de scurta durata. Fireste ca n-am de gand sa-i sun ambasadorului de la Bruxelles cu :
-Bonjour, Excelenta. Stiti, eu n-am nicio problema de rezolvat cu hartiile sau altceva, sau de promovat vreun eveniment… Eu v-am sunat asa, de frunza frasanelului. Ce mai faceti, ce mai dregeti, ce mai ganditi ? Nu vreti sa beti un ceai si sa discutam despre ploaie ?

Mi-ar fi suficient pentru inceput sa stiu ca ambasadorul sau ambasada are un cont pe facebook (pe care eu nu-l gasesc), si ca in spatele lui sta un om care poate uneori tot e trist ca uite, bunaoara, azi e atat de greu de respirat cu umezeala asta de afara.”

Voi reveni la tema ambasadorilor la final de aprilie.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?