fbpx

Diplomații noștri nevăzuți

Eu nu prea o aveam cu diplomații, adică cu ambasadele. Eram omul casei (a se citi al Moldovei) și nu mă interesa ce se întâmplă în misiunile diplomatice ale Moldovei prin lume. În 2012 l-am cunoscut pe Victor Guzun, om care pentru mine atunci era blogger, or a confirmat prezența la Cuptorul Blogosferic. Faptul că era și ambasador al Moldovei în Estonia era pentru mine ca și cum ar fi fost angajat al companiei Orange în România. Eram ocupat eu de Redescoperă Moldova dar nu de a redescoperi frumusețile sau opțiunile de trai ale altor țări, era anul în care mai credeam în Moldova.

După Victor l-am cunoscut pe dl Gorda, om deschis care mereu povestea cu drag despre ceea ce face diaspora moldovenească în Cehia. După asta a urmat istoria în care consilierul lui Filat, Iulian Fruntașu dacă nu greșesc, a plecat să fie ambasador în Marea Britanie.

Atunci am înțeles că nu toți ambasadorii sunt numiți după careva criterii și pot fi numiți ambasadori doar pentru că au făcut cândva o slujbă bună. De atunci nu prea am auzit de ambasadorul nostru în UK. De fapt nu prea am auzit nimic nici de cei din Grecia, Turcia sau Ukraina și multe alte țări.

Am scris pe facebook un scurt gând despre ambasadori. Între timp am primit 3 mesaje scurte. De rău.

1. Ambasadorul Republicii Moldova în Belarus este colegul lui Timofti de bancă.
2. Ambasadorul nostru în Letonia la întâlnirile cu diaspora le propune să servească bere, locală.
3. Ambasadorul Reniță, cel care ne reprezintă în România, a luat o medalie sau merit de la Președinție.

Eu credeam că după 2009 ambasadorii trebuie să fie oameni cu viziuni noi, oameni care au participat sau ajutat sau sunt în spirtirul ”7 aprilie”. Oameni care au nu neapărat background diplomatic dar știu ce e bine pentru țară, știu cum să o promoveze și cum să se promoveze. Dacă nu te poți promova tu atunci nu poți promova pe altcineva …

Da voi ce istorii știți cu ambasadorii noștri, de bine sau de rău. Aștept. Ms.

Sursă foto – dreamstime.com

Comentarii

comentarii


2 Comments

  • Stefan |

    Ambasada din Ungaria asa si nu are Ambasador. Deja de un an si de aia majoritatea functiilor sunt indeplinite de secretar al doilea , inclusiv de ambasador. Se staruie tare baietii aici in Budapest, alegerile au fost foarte corecte. Se staruie sa ajute diaspora cum poate,in fine suntem putini in Ungaria si pe front diplomatic se face tot ce e posibil. Apropo sunt multi moldoveni in diferite organe internationale inclusiv in comitetul dunarii , asa si nu inteleg pentru ce sa le platim salarii umflate daca nu fac nimic si niciodata nu au facut.

So, what do you think ?