fbpx

Mâine Moldova a deraiat …

Mâine va avea loc ședința Parlamentului Republicii Moldova. Mâine, cu începere de la ora 14.00 va avea loc un spectacol regizat de cel care se vrea stăpânul Moldovei, proprietarul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în coregie cu Vlad Filat, care grăbește cât de tare posibil o ședință a forului legislativ. Mai mulți factori indică faptul că omul vrea să dețină puterea absolută în Republica Moldova, unul din ei, prezența mediatică pozitivă, a putut fi observat zilele ăstea pe allmoldova, porntv sau perfecte.

Unul din scenarii pe care le-am auzit ultima vreme a fost acela că Plahotniuc vrea să ajungă Președinte. Ultimele acțiuni o confirmă, la început planul era ca Filat să fie speaker iar Plahotniuc – premier. După ce Filat și-a amintit de promisiunea luată în campanie precum că Leancă trebuie să fie Premier, s-a ajuns la înțelegerea că un ”verde” să fie la gov iar un democrat speaker (Leancă va fi substituit de Gherman, explicații mai jos). În 2016, în ambele versiuni, Președinte ajunge Plahotniuc.

El înțelege că nu va putea explica oamenilor ce-s cu mișmașurile ăstea. Cu greu a ieșit din istoria cu Ponta, deși nu e clar dacă a ieșit. Dacă mai merge și la acest pas cariera lui politică s-a încheiat definitiv. Pe lângă faptul că nu va putea explica celor care l-au votat, inclusiv mie, ce prostii se întâmplă în .md, el nu va putea explica asta europenilor, celor care au încredere în el. Probabil ultimul om în care europenii mai au încredere în Moldova. Mai ales că se vehicula faptul că Leancă ar fi propus la o funcție bună în UE în cazul în care va părăsi politica moldovenească.

1. Uniunea PLDM-PCRM-PD

E simplu de tot – uniunea se va numi PLDDDM. De la PLDM și dublu PD. E clar ca bună ziua că PCRM s-a transformat în PD(2). În cazul dat Plahotniuc va avea majoritatea. Pe lângă asta sunt destui oameni în PLDM care stau cu salariul pe strada Cantemir, inclusiv fostul șef al fracțiunii, cel care primul a sărit pe facebook cu atacuri la Ghimpu. Nu știu câți vor urma calea lui Leancă în a se separa de această Uniune, să vedem mâine. Mai este un catalizator al acestei Uniuni – visul lui Filat: să scape de Leancă 🙁

În acest context este foarte sugestivă povestea cu tatăl care avea trei feciori și nuielile. E mai ușor să rupi o nuia decât un mănunchi de nuiele. La început PLDM avea trei stâlpi. Pe urmă a rămas cu unul și mai să fie ciopârțit. Acum când a apărut al doilea …

Este clar ca ”Bună ziua” faptul că Plahotniuc îl ”va mânca pe pâine” pe Filat, va face un fel de burger: în loc de chifla de jos va fi CCA-ul, Filat pe centru în loc de pârjoală iar chifla de deasupra va fi Procuratura Generală. Totul va fi înfrumusețat cu trei trandafiri, roșii.

2. Alianța ”normală”

În ghilimele ”normală” dar totuși. Alianța cu PL este una firească și normală. Da, va fi greu, dar datorită faptului că PCRM, după cum spuneam, este o filială a PD am putea avea și președintele votat și constituția schimbată, asta în cazul în care Plahotniuc va dori iar lui Filat îi va mai trece ura față de Leancă. În acest caz vom avea și un Premier susținut de europeni și o țară cu o direcție clară.

Semnarea, după experiența ultimilor ani ar trebui să fie la ora 13. Exact cu o oră înainte de ședință. Așa cum a fost și pe 30 decembrie 2010. Dar nu avem multe șanse că se va semna.

Mai e o problemuță – cât de tare își dorește PL o astfel de alianță. Sper tare că nu i-a rugat ”cineva” să se pună cu coarnele-n pământ și să torpileze orice soluție de creare a unei alianțe. Mai ales că au creanțe la unii oameni neachitate.

În loc de concluzii

Petrea Mihai pe facebook propunea ca mâine cei care mai gândesc limpede să iasă cu corturile în fața Parlamentului, să le arate barosanilor de acolo că mai sunt oameni în Republica Moldova care gândesc. Oameni care își doresc schimbarea și care, încă, au rămas pe loc. Sper să le reușească. Va fi a doua oară când regret că nu sunt în Republica Moldova, eu aș fi mers neapărat, nu din plăcere, dar fiindcă așa e normal. Un protest pașnic în amintirea acelui 7 aprilie …

Sursă foto: global-travel-info.com

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?