fbpx

despre Sandu. Maia Sandu (de la #educație la #dna)

Eu am avut o ”dragoste” deosebită pentru miniștrii din domeniul Educației pe tot parcursul vieții conștiente. Generația mea a fost parte a tuturor reformelor tâmpite și mai puțin tâmpite din domeniu. Prima generație cu scris în grafia latină. Ultima generație cu ”două clase într-un an” etc. Primul ministru ”european” al educației a plecat pe motiv că nu a putut schimba sistemul. Eu rămân la idee că un manager bun trebuie să fie în primul rând conducător și pe urmă specialist în domeniu. Asta se referă la educație și medicină în primul rând. Dl Șleahtițchi era parte componentă a sistemului pe care trebuia să îl reformeze. Și nu i-a reușit. El zice că a plecat din cauza că nu a vrut să scoată ”Istoria Românilor”. Asta e bullshit. Dl. Șleahtițchi e un profesor bun, nu și manager. Pentru calitatea de profesor are tot respectul meu. Și da, noi ne salutăm când ne vedem, și chiar mai schimbăm și două vorbe.

Venirea noului ministru doi ani în urmă m-a făcut să râd. Maia Sandu era necunoscută. Fotografia mea de la investirea ei în calitate de ministru și acum însoțește o mulțime de știri despre ea. Bună fotografie, printre altele. Nu?

Maia Sandu

Deoarece erau interesante schimbările ce vor urma la minister atunci am organizat un primă întâlnire informală a celor interesați cu ministrul. Este și însemnarea pe blog. Vă dau doar un citat:

Alţii spun că Maia Sandu va fi docilă. Nu cred. Cel mai simplu motiv: îi poate pune ޘăfului în faţă ce şi cum, or… poate pleca înapoi la World Bank, acolo ştiu a preţui oamenii buni

Am presupus corect, nu? Scrisoarea de ieri a ministrului în exercițiu al Educației o demonstrează cu vârf și îndesat. Scrisoarea poate fi accesată direct pe google drive.

Iată încheierea:

În încheiere, îmi exprim speranța și convingerea că CSM își va îndeplini rolul său consacrat de lege – acela de garant al independenței justiției. De exemplu, urmare a sesizării Ministerului Educației, CSM a adoptat о decizie, cu valoare de principiu, potrivit căreia deținerea concomitentă a calității de avocat este incompatibilă cu calitatea de membru al colegiilor CSM. Este un început bun. Înăa pentru a avansa, mizăm pe un CSM mai energic, proactiv și capabil să-și asume decizii ce produc efecte pe termen lung.

Frumos, nu? După o scrisoare plină de explicații de ce CSM a procedat incorect ea îi laudă și le zice că nu totul e pierdut. O abordare corectă, europeană și în același timp în stilul Maiei Sandu.

Unii zic că ar trebui să meargă la Ministerul Justiției sau la CNA. Dacă ar fi să rămână în guvern eu aș prefera ca ea să rămână la Educație totuși. Dar, în cazul în care cei trei crai de la răsărit vor ajunge la înțelegerea că Republica Moldova are nevoie de instituție de nivelul Direcției Naționale Anticorupție care este în România Maia Sandu ar fi cel mai potrivit om.

Unii compară CNA-ul moldav cu DNA-ul românesc. Asta mă face să râd isteric. Cum poate fi calificat SRL ”Centrul Național Anticorupție” în care 100 de procente de acțiuni le deține Plahotniuc drept o instituție care poate face schimbări.

Cine știe, poate se realizează. Mai ales că, din câte am înțeles, sunt destui deputați gata să susțină o astfel de inițiativă. Mai ales din PLDM și PL.

De Crăciun se întâmplă minuni. Poate va fi valabil și în Republica Moldova …

Comentarii

comentarii


4 Comments

  • Elvira |

    Nici un ministru dintr-o tara UE nu si-ar permite sa faca ce a facut Maia Sandu la CSM. E o ingerinta a politicului in justitie, pe fata, functia de ministru fiind o functie eminamente politica, iar justitia este a treia putere in stat si, cel putin teoretic, ar trebui sa fie independenta. In tarile cu democratii avansate, spre care tindem si noi, exista institutii care monitorizeaza si taxeaza sever astfel de comportamente. Dar la noi… Vai, ce ne mai minunam, ce mai laudam, ce mai proslavim!!! Calm down, please.

So, what do you think ?