fbpx

despre Leancă. Iurie Leancă.

Eu nu îl știu atât de bine pe actualul Prim-ministru al Republicii Moldova. Nu îl știu atât de bine ca pe fostul Prim-ministru. Motivul principal este că deja nu mai eram atât de activ în Privesc.Eu cum eram în 2010.

Leancă este comparat mereu cu Filat. E și normal. Nu poți să te apuci să îl compari pe Leancă cu Tarleva (da, știu că e greșit numele, așa l-am scris din start, mi-a zis sormea că am greșit, dar … așa nu știu cum frumos sună așa că am lăsat) sau cu Greceanîi. Fiindcă în perioada comunistă conducătorii Guvernului niciodată nu au decis nimic. Decidea voronin. La începutul mandatului și despre Leancă se spunea că ascultă de șeful de partid. Cu timpul toți s-au convins că el este destul de independent pentru a lua decizii. Mai ales atunci când deciziile trebuiau luate rapid și corect.

Leancă este diplomat. Nu doar de carieră dar și de factură. Cel mai interesant este că el are frică de zboruri. Ceea ce nu l-a făcut să renunțe la ele iar dacă e să urmărim pașaportul actualului Prim-ministru ar ieși o statistică foarte interesantă. Mai ales în perioada anilor 2009-2010, atunci când Republica Moldova avea nevoie de susținere masivă din partea capitalelor europene. Atunci când s-au pus bazele actualei orientări europene. Și atunci a ajutat nu doar faptul că el e diplomat și cunoaște multe limbi dar și faptul că Leancă este pozitiv și a reușit să atragă simpatia din partea conducătorilor europeni. Asta ne-a ajutat și ne ajută mult. Eu nu m-aș mira dacă peste câțiva ani Leancă va fi partea a conducerii Uniunii Europene sau ceva de genul dat.

Leancă a reprezentat, și reprezintă de fapt, un element de liniște în actuala coaliție de guvernare. Un element pașnic care reușește, prin ceea ce face, să liniștească apele foarte tulburi din jurul lui. Ape, care grație unor răuvoitori și incapacității de a crede în pozitiv a unor colegi, puteau să îl înghită cu tot cu echipă și partid. Ape care s-au liniștit. Ceea ce e bine. Ape care au fost liniștite probabil prin cumpătare și comunicare.

Leancă e altfel. El nu este moldovanul tipic care se bate cu pumnul în chept că va face sau va soluționa. El la început calculează, gândește și mai apoi răspunde. Nu întotdeauna așa cum vrea interlocutorul. Deși uneori îl rupe și pe el. Au fost câteva cazuri în care unii provocatori l-au scos din sărite. Dar asta e și normal atunci când știi că oamenii vorbesc cai verzi pe pereți doar pentru a atrage privirile sau pentru a apărea în media.

Leancă și Ponta. Unii ar zice că e cea mai mare eroare a actualului Prim-ministru. O eroare care a generat SMURD funcțional în Moldova. O eroare care a generat 100 de microbuze pentru școlile din Moldova. O eroare care a generat trei autobuze pentru teatre și vreo 70 de mașini de teren pentru funcționarii publici. Și da, această eroare a mai generat și câteva zeci de grădinițe reparate din granturile oferite de statul român.

Leancă probabil e o eroare, totuși. O eroare pozitivă pentru Moldova. Un altfel de premier pe care Moldova ar trebui să îl fi avut prin 90. Un moldovean atipic în fruntea Guvernului e o eroare în mintea multora. Sper să nu se apuce să repare eroarea pe 30 noiembrie. Chiar nu aș vrea să văd un tânăr de la Fălești sau și mai rău o marionetă a lui voronin în fruntea Guvernului …

O zi bună să aveți!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?