fbpx

#eliade #fundație #educație

Săptămâna trecut s-a discutat mult despre fundația liceului Mircea Eliade. De la o fotografie pe facebook a unei jurnaliste. Jurnaliste care are copil în prima clasă a liceului. Și care abia acum a aflat că școala costă. Dar, pe rând.

Atunci când mă gândeam că Renata va merge la școală din start înțelegeam că educația la o școală bună costă. Notele de plată variază în Chișinău de la liceu la liceu și de la părinte la părinte. Unii plătesc o cotizație care ajunge la 50 de euro pa an (mai mult pentru cadouri) alții pot plăti și o mie sau mai mult. Unii, pentru ca odrasla să termine cu bine liceul și să aibă o notă medie foarte bună le cumpără la directori sau persoane responsabile automobile. Nu noi, dar automobile.

Eu nu vreau ca Renata să meargă la școală în Moldova. Chiar zilele ăstea discutam cu prietenii despre emigrare/plecare. Concluzia a fost cam așa ”mai bine plec până copiii sunt în școală” decât să plece ei undeva la studii după ce termină liceul. Nu pentru că toată viața vei sta lângă copii dar pentru că a ajunge la ei din ”altă parte” va fi mult mai rapid decât din Moldova. Mai ales că nici politicienii nu se pot decide ce vor. Dar să revenim la #eliade

Liceul ”Mircea Eliade”, la fel ca și ”Gheorghe Asachi” și ”Spiru Haret”, este un liceu de elită. Pentru că are profesori buni. Și cam asta. Problema liceelor date este că nu prea au infrastructura necesară unei instituții de învățământ. Și aici nu e vorba de laboratoare sau faptul că ultimul etaj la ”Gh. Asachi” e permanent afumat, dar mai degrabă de faptul că liceele sunt situate ultra-central, în centrul orașului, acolo unde nu poți să ai un teren de sport bun, or ”mens sana in corpore sano”. În locul ministerului aș vinde clădirile școlilor și aș construi undeva la periferie școli cu infrastructura necesară, așa de exemplu cum a făcut-o liceul ”Orizont”. Și aerul e mai curat. Oricum o bună parte din copii sunt aduși de părinți cu mașina.

Fundațiile există oficial pentru a ajuta școala, neoficial pentru a plăti în plus profesorilor. Cel mai interesant că și asta de cele mai multe ori nu e destul. Profesorii mai oferă și ”audiențe” în afara orelor. Mai ales în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Mie îmi pare că în cazul dat profesorii sunt proști dacă oferă ore suplimentar. Înseamnă că elevul nu a însușit tema în clasă ceea ce înseamnă că profesorul lucrează rău. Eu înțeleg ore suplimentare atunci când vrei să aplici la o universitate specifică sau ceva de genul dat.

Eu nu am încredere în sistemul educațional actual din Republica Moldova. Eu sunt sigur că există mulți profesori buni în țară dar sunt mai mulți profesori/învățători care fac munca ”de-a lehamite”. Doar pentru bifă în registru. Nu doar în licee dar și în universități.

Și încă ceva, nu e normal ca elevii din clasele primare să meargă la școală cu ruczacuri de 10 kilograme iar elevii din clasele 10-12 să meargă la școală cu o poșetă în care e telefonul, pachetul de țigări și două trei prezervative.

O zi bună să aveți.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?