fbpx

Discursul lui Filat, inacțiunile Maiei Sandu și 13 milioane pe un BAC ratat

Probabil nu trebuie să amintesc că i-am spus anul trecut ministrului de atunci că la examenul de Bacalaureat 2013 se va copia la fel de mult ca și în 2012. Camerele de luat vederi cu transmisiune pe servere departe de ochii lumii nu este o soluție. Dar … pe rând …

Citez din discursul lui Vlad Filat, ex-Premier, rostit în cadrul unei prelegeri publice la Academia de Științe, azi:


”… principiul dialogului pentru care pledăm poate să se realizeze doar într-o societate elevată, pregătită pentru acest dialog. Adică, o societate educată. De aceea, voi accentua, drept o prioritate, sprijinirea Sectorului educațional. O altă prioritate este Inovația, dezvoltarea antreprenoriatului inovațional. Și, mai ales în acest auditoriu, nu pot să nu evidențiez necesitatea prioritară a dezvoltării Ştiinței.

După cum este ușor de observat, toate aceste trei elemente ale progresului sînt unite, în definitiv, de figura omului. Omul este mai presus det toate și investiția statului în om este cea care catalizează cel mai puternic procesele inovativ-transformatoare.

Vorbind despre sectorul educațional, trebuie să fim conștienți de complexitatea problemelor care însoțesc promovarea noilor abordări și alinierea la standardele europene.”

Eu nu sunt sigur că cei din Ministerul Educației știu ce gândește fostul lor șef. Eu în general deja nu prea înțeleg ce știu ei și ce nu știu.

Să luăm pe rând.

Dialog.

Sau eu îs prea înapoiat cu tehnologiile sau eu nu prea am înțeles rostul dialogului cu elevii. S-au adunat, în majoritatea cazurilor elevi buni și foarte buni, fii și fiice de profesori și au discutat cu șefii părinților. Au discutat pentru a fi discutat. Atât. O bună parte din discuții au avut loc fără camere. Straniu nu știu cum știind că la BAC vor fi camere. Sau domnii viceminiștri se tem de camere?

Sectorul educațional.

De când a venit la Ministerul Educației dna Maia Sandu a spus multe despre sistemul educațional. Probabil vrea să revină la sistemul din 2009. De asta a luat-o drept consilier pe dna Moldovan-Bătrânac, care care e responsabilă de situația dezastruoasă de la BAC-ul din 2009.

Inovația.

Da, bună inovație, camerele la BAC și polițiști în suportul elevilor. În suportul calmității elevilor și a bunei desfășurări a examenelor. Mai ales cu procentrul de încredere al populației în polițiști. Poate să îl roage pe Mitropolit să asiste și el la BAC elevii. Să vină preotul să sfințească sălile de BAC?

Știință.

Probabil nici nu trebuie de comentat mult. Știința copiatului e în sângele moldoveanului. Pentru a scăpa de copiat trebuie de schimbat sângele. Și asta se face greu. Treptat. Trebuie de început schimbările din grădiniță nu la BAC atunci când organismul e mare deja și e format!

Revenind la 13 milioane. Atât a costat până acum examenul de bacalaureat. Eu voi încerca să văd cum au fo câștigate tenderele și să înțeleg de ce atâția bani pe un sistem infect. Și în buzunarul cui s-au dus banii statului. Și pe ce s-au dus.

Voi reveni.

Sursă foto: francissimo.ru

Comentarii

comentarii


3 Comments

  • Alex |

    Sincer nu inteleg ce asa problema cu camerele. Una e cert , ca la bag se copie la greu . Chiar si unii profesori favorizeaza acest lucru. Or daca vrem intr-adevar sa promovam meritocratia, ar fi bine de curmat acest lucru. Cel care invata si are capacitati sa absolveasca bacul. Cel putin asa e corect. Camere de filmat sunt in fiecare magzin , institutie publica etc , ce e asa de stresant?

So, what do you think ?