fbpx

o însemnare despre Curtea Constituțională

De luni Curtea Constituțională e pe limba (claviatura) tuturor internauților care cât de cât scriu despre fenomenele politice și sociale din țară.

Tot de atunci Curtea Constituțională este prezentă în discuțiile oamenilor obișnuiți. Unii de la sate prima dată au auzit de așa ceva și nu prea înțeleg cum așa se întâmplă că ”aiștea o spus că prezidentu n-o avut voi sî-l numeascî pi Filat”.

Acum pe rând. Curtea Constituțională.

Am făcut cunoștință cu ea în anul lansării Privesc.Eu. Atunci cu Radu am început să transmitem live ședințele lor. Eram unicii care făceam asta. Stăteam până seara târziu la ședințele lor. Era vara lui 2009. Acea vară în care Moldova, Republica Moldova, a pornit pe calea integrării europene, mai corect scris, pe calea Aliansului.

De atunci au tot fost ședințe. Decizii mai așteptate și mai puțin așteptate după care a venit Tănase la curte și mica revoluție de acolo.

La moment în concepția multora Curtea Constituțională este Alexandru Tănase.

Și asta nu e neapărat vina lui sau a ziarului Timpul care îi publică în permanență interviurile. Este vina presei și a oamenilor. Anume ei sunt cei care văd instituția doar sub forma liderului. Guvernul este/era Filat, PD-ul este Plahotniuc, PCRM-ul este Voronin.

Pe Alexandru Tănase l-am cunoscut în noiembrie 2010. Adică nu că nu-l știam. Dar în sense de mai aproape. Atunci am mers împreună cu el și doamna Tănase la Suceava și Iași. La întâlniri cu studenții moldoveni. Atunci, stând de vorbă el a spus o frază care și acum mi-o repet: ”Cât ești tânăr du-te.”. Și mă voi duce. Sigur.

Dacă e să revenim la omul Tănase e foarte plăcut să vorbești cu el. Îți povestește, îți argumentează. Ceea ce m-a mirat cel mai tare s-a întâmplat într-un mall din Iași. Am oprit să măncăm am impresia. Soții Tănase se țineau de mână și își spuneau nu-ș ce și mai că levitau în mall. Parcă erau doi copii care sunt la prima sau a doua întâlnire. Alexandru Tănase este familist. Și asta se vede în totul.

Revenind la CC.

Odată cu venirea lui Tănase imaginea Curții s-a schimbat. Pe lângă clădirea renovată a fost renovată și ”casa online” a Curții. Site-ul arată altfel. Contemporan. Și da, acolo este și widget Privesc.Eu 🙂

Totodată Curtea este considerată a lui Plahotniuc. Atunci când a plecat din Guvern și PLDM toți spuneau că Tănase s-a vândut. După decizia de luni, toți de pe facebook scriau că CC e cumpărată. Verzii cântau că Tănase & Co s-a vândut. Albaștrii cântau că asta e lovitura de grație a lui Plahotniuc, adică aceeași idee ca și verzii.

Și asta e rău. E rău pentru Curte.

Mai este un moment. Interviurile lui Tănase. Ele fac la fel rău pentru imaginea curții mai ales că motivul invocat la demisia lui Pulbere din postul de Președinte al CC au fost declarațiile politice.

Asta e opinia mea despre Curtea Constituțională de azi.

Sursă foto: www.constcourt.md

Comentarii

comentarii


One Comment

So, what do you think ?