fbpx

Mihai Ghimpu, ”treuca puterii” și Parstar-ul cu rulaj de peste un miliard de lei

Și totuși e interesant să fii blogger și să ai posibilitatea să documentezi unele evenimente și lucruri care se întâmplă în viața publică.

Interesul față de ceea ce face în viața de zi cu zi Mihai Ghimpu a apărut demult, atunci când el era președinte al Republicii Moldova și purta un palton cu căptușeala ruptă iar într-un an a ajuns să poarte ceas de câteva mii de euro și palton în aproximativ același preț.

După cearta ministrului apărării Vitalie Marinuță cu șeful de partid Mihai Ghimpu și după ce acesta din urmă a declarat că îi retrage susținerea politică din cauza faptului că este pătat după afacerea cu armament am început să ”sap” mai adânc.

Motivul e simplu, istoria cu armamentul a pornit atunci când am scris despre ea pe blog iar televiziunile au preluat. Fără a intra în esență.

Despre Parstar Petrol s-a scris mult. Doar că în 2012 firma și-a retras licența de la ANRE. Posibil unii să creadă că s-a terminat activitatea economică, dar nu e așa. Mai ales după ce din 2010 rulajul companiei controlată de asociatul lui Mihai Ghimpu din Eurosim a ajuns la peste 1 miliard de lei. Dar să le luăm pe rând.

S. C. ”Parstar Petrol” SRL a fost fondată în 1997. Administratorul întreprinderii este Ceban Veaceslav. Tot el este și fondator cu cota de 41%. Aramă Iurie are și el 41% iar Putină Ion are 18%. Oficiul întreprinderii este amplasat în municipiul Chișinău pe strada București 87. Iată clădirea.

Probabil vă este cunoscută. Aici a fost și sediul Partidului Liberal și, pe urmă, cel al Tineretului Liberal.

Principalul gen de activitate al Parstar este comerțul cu ridicata al comunistibilului.

Din 2010 Parstar a importat produse petroliere în sumă de peste 837, 8 milioane lei în cea mai mare parte de la compania din România Petrotel Lukoil. Importul a fost efectuat prin firma neozelandeză Prime Exim Limited.

Parstar a exportat semințe de rapiță și uleiuri grele de păucră în sumă de 3,9 milioane lei.
Procurările interne de mărfuri și servicii din 2010 au constituit suma de peste 132.2 mln lei iar livrările pe piața internă au fost de 1 miliard 237,5 milioane lei.

Printre clienții Parstar în Moldova sunt ÎCS Lukoil Moldova, ÎS Calea Ferată din Moldova, Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze, ÎM Tirex Petrol, Eurosim SRL, Goiana Petrol Company, etc.

Iată câteva cifre de afaceri:
Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova – 199,1 milioane lei (cifra s-a redus drastic în 2012 după venirea noului director)
Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze – 78,8 milioane lei
ÎCS Lukoil Moldova – 88,4 milioane lei
Eurosim SRL – 66,8 milioane lei
Administrația de Stat a Drumurilor – 26,6 milioane lei
Drumuri Chișinău, Drumuri Bălți, Drumuri Criuleni, Drumuri Telenești, Drumuri Anenii Noi, Drumuri Ialoveni, Drumuri Rîșcani, Drumuri Strășeni – 12,4 milioane lei
Edilitate SA – 13,9 milioane lei

Din 2010 Parstar a cumpărat produse petroliere de la următoarele companii:
Rompetrol Moldova – 23 milioane lei
Lukoil Moldova – 22,3 milioane lei
Petrom Moldova – 10,7 milioane lei
Moldis Trading LTD – 10,4 milioane lei
Valiexchimp – 10,7 milioane lei

Să trecem la Eurosim SRL. Fondatori ai companiei sunt Ceban Veaceslav care deține 33% și este totodată administrator. Aramă Iurie deține și el 33%. Al treilea fondator al companiei este Ghimpu Mihai. El deține 34% din Eurosim.
Întreprinderea deține cu drept de proprietate privată stația PECO din bulevardul Dacia 54/1 gajată momentan la Mobias Banca contra sumei de 1 800 000 USD.

În acest moment benzinăria este dată în locațiune unui agent economic care comercializează produsele petroliere ale Petrom Moldova.

Din 2010 Eurosim a avut un total livrări de produsee în sumă de 57,5 milioane lei iar total procurări în sumă de 76,7 milioane lei.

După cum se poate vedea Parstar în afară de importul produselor petroliere procură o parte din acestea pe piața internă pe care o realizează către întreprinderile de stat și municipale subordonate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Primăriei Municipiului Chișinău. Totodată Parstar este furnizorul principal al Eurosim SRL. În același timp unul din clienți este Lukoil Moldova. Aceștia din urmă procură benzină pentru a avea acces la Air Moldova și Aeroport.

S-ar părea că business-ul celor de la Parstar a murit. Nu e așa. Ei acum dețin terenuri extravilane în orașul Cimișlia, satul Cernița (raionul Florești) și satul Ciucur-Mingir (raionul Cimișlia). Scopul acestor terenuri în scurt timp va fi oferirea lor celor care vor reconstrui drumurile. Cele din Cimișlia în cadrul reconstrucției planificate pe drumul Cimișia-Hâncești iar cel din raionul Florești pentru drumul M2.

Unul din cunoscuți a zis bine într-o discuție privată zilele ăstea ”Treuca puterii este dulce”. Cu părere de rău în Republica Moldova guvernările acestor 20 de ani au demonstrat-o cu vârf și îndesat.

Comentarii

comentarii


6 Comments

  • underhoodmd |

    Daca tot ai inceput a sapa,cauta un buldozer sau ceva de genu si sapa si pe linga Filat sau Plahotniuc. Acolo o sa dai de mina de aur,petrol,pietre nsetemate si asa mai departe. Sau atunci cind ii sapi automat o sa te ingropi pe tine?

  • anti-harbuzaria |

    Lukianiuk este un fel de blohher de buzunar, platit de Filat. Nu asteptati „investigatii” in adresa PLDM sau personal ale afacerilor de miliarde, organizate de Vova Filat incepind cu „activitatea” sa la Departamentul Prihvatizarii. Nu vor fi materiale scandaloase! Doar atacuri, fara probe, in adresa PL. De ce? Pentru ca Lukianiuk toata viata suge Sefului. Asa e profesia lui – sugator. Moldova, mi-i mila de tine, pentru ca ai asa popor debil ca Lukianiuk si Filat.

  • Mihaela |

    Ce poate să mai spună un om fără informații? -Doar povești. Asta ne spui și tu!

So, what do you think ?