fbpx

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, la un an de activitate în funcție #comunicat

Azi dimineață am primit acest comunicat pe adresa electronică. Doar 2 cifre în afară de ani, 60 și 2.700.000. Atât. MAI la noi lucrează în vorbe și nu în fapte. Vă propun să vă convingeți:

Un an de activitate în spiritul responsabilității și al datoriei

Exact un an în urmă, pe 14 ianuarie 2011, ministrul Afacerilor Interne, generalul de brigadă, Alexei Roibu, a fost prezentat efectivului instituției. Care au fost obiectivele prioritare și ce s-a reușit pe parcursul acestei perioade?

În opinia ministrului Alexei Roibu, în anul 2011 au fost consolidate capacităţile instituţionale, iar conducerea Ministerului a acordat prioritate rolului organizatoric şi managerial al conducătorilor subdiviziunilor centrale şi teritoriale ale MAI, în procesul de prevenire şi descoperire a infracţiunilor; asigurarea ordinii de drept şi securităţii în locurile publice; evaluarea capacităţilor instituţionale şi organizaţionale în gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă. Au fost întreprinse acţiuni concrete în crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea unui serviciu poliţienesc modern, în timp ce activitatea instituţiei MAI a fost axată pe trei aspecte de bază: fortificarea capacităţilor de menţinere a ordinii publice şi combatere a criminalităţii, reformarea instituţiei şi realizarea obligaţiilor asumate în contextul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Pentru a pune în aplicare aceste planuri, a fost nevoie de a depăşi o serie de dificultăţi, cum ar fi comunicarea ineficientă cu cetăţenii, dar şi cu angajaţii; mentalitatea depăşită, condiţionată de stereotipurile învechite; problemele administrative şi logistice; nivelul profesional insuficient al efectivului; corupţia răspândită în rândul angajaţilor, etc.
Alexei Roibu consideră deosebit de importantă realizarea, pe interior, a primei etape a Planului de implementare a reformei MAI, privind elaborarea cadrului legislativ; stabilirea şi înlăturarea circumstanţelor ce favorizau tăinuirea de la evidenţă a infracţiunilor; reanimarea conlucrării cu administraţia locală şi abordarea în comun a problemelor de ordine publică; progresul în cooperarea internaţională şi cea cu organizaţiile non-guvernamentale; excluderea deficitului informaţional în problema reformării MAI şi familiarizarea personalului instituției cu obiectivele reformei şi efectele scontate; fortificarea capacităţilor tehnice în activitatea poliţiei şi a altor subdiviziuni ale MAI, în special dotarea laboratoarelor criminalistice cu tehnică modernă şi utilaj necesar; dotarea unor subdiviziuni cu sedii moderne şi achiziţionarea tehnicii speciale pentru asigurarea intervenţiei în situaţii excepţionale; contractarea şi instalarea sistemelor de supraveghere video, care să diminueze influenţa factorului uman în procesul de documentare a delictelor (supraveghere rutieră, supravegherea şi documentarea reţinuţilor etc.). Mai multe echipaje mobile de patrulare rutieră au fost dotate cu camere de supraveghere video şi sisteme GPS, în scopul monitorizării activităţii agenţilor de circulaţie şi îmbunătăţirii mecanismului de documentare a încălcărilor în traficul rutier şi a excluderii fenomenului corupţiei. Mai mult, tot în 2011 au fost lichidate, la iniţiativa ministrului de Interne, posturile de poliţie de la intrările în oraşe, care deseori erau un impediment pentru libera circulaţie a cetăţenilor.

Evaluările noastre arată că, în ansamblu, poliţia şi-a îndeplinit adecvat atribuţiile conferite de lege, a asigurat climatul social de stabilitate, precum şi gestionarea corectă a situațiilor survenite. În pofida dificultăţilor şi obstacolelor, cauzate de dinamica şi noile valenţe ale fenomenului infracţional, prin rezultatele obţinute, structurile MAI au demostrat că sunt capabile să-şi îndeplinească misiunile încredinţate. În acest context, s-au realizat un şir de acţiuni privind eficientizarea activităţii de menţinere a ordinii publice; consolidarea parteneriatului cu autorităţile publice locale, cu formaţiunile obşteşti şi cu tineretul; asigurarea securităţii şi liniştii în toate localităţile ţării. A crescut, astfel, rolul carabinierilor în prevenirea şi contracararea fenomenelor antisociale, prezenţa lor fiind asigurată în aproape toate localităţile rurale ale republicii. A sporit şi rolul poliţiştilor de sector, cei care interacţionează zi de zi cu cetăţenii.

În 2011 poliţia şi-a focalizat acţiunile pe segmentul de contracarare a criminalităţii organizate, traficului de droguri, fraudelor economice, infracţiunilor grave contra vieţii şi integrităţii corporale. Angajaţii serviciilor specializate ale Ministerului de Interne au anihilat activitatea a zeci de grupări criminale, specializate în şantaj, omoruri la comandă, tâlhării, falsificarea şi punerea în circulaţie a valutei false, trafic de droguri şi de persoane, dar şi comercializarea substanţelor radioactive. Au fost obţinute şi alte rezultate, cunoscute opiniei publice, chiar dacă au existat şi unele carenţe, privind descoperirea unor crime cu rezonanţă.

Anul trecut au fost aprobate de către Guvern şi alte autorităţi, iar mai apoi adoptate de Parlament, peste 60 de acte legislative şi normative. În contextul liberalizării regimului de vize, MAI a elaborat şi a prezentat Guvernului cadrul legal şi normativ necesar. Pe lângă Biroul Migraţiune şi Azil a fost creat şi lansat un ghişeu unic, care oferă servicii cetăţenilor străini; a fost înfiinţat, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor al României, Centrul Comun de Contact Galaţi şi au fost semnate acorduri bilaterale în domeniul de competenţă al MAI cu Guvernele a zeci de state din cadrul CSI, dar și UE.
Valorificarea şi atragerea potenţialului extern, elaborarea şi implementarea proiectelor investiţionale, atragerea donatorilor străini, la fel sunt priorităţi pentru Ministerul de Interne, în contextul reformei. În 2012, MAI urmează să implementeze, cu suportul Guvernului Republicii Populare Chineze, un proiect de utilizare a mijloacelor tehnice pentru supravegherea circulaţiei rutiere în mun. Chişinău. Proiectul urmează să excludă la maxim factorul uman şi să sporească gradul de protecţie a participanţilor la trafic, în faţa riscului accidentelor rutiere. Valoarea iniţială a proiectului constituie 2.700.000 dolari SUA, cu posibilităţi de extindere, în funcţie de complexitatea modulelor ce vor fi utilizate. Finanţarea a fost oferită sub formă de grant.

Concomitent cu armonizarea cadrului instituţional, organizaţional şi funcţional, reforma urmăreşte şi scopul, poate cel mai important, de a aduce poliţia în serviciul cetăţeanului. Ministrul Roibu este convins că majoritatea dintre poliţiştii care se află în contact direct cu populaţia, mai ales şefii de post, inspectorii de sector şi inspectorii pentru minori, au conştientizat importanţa reformelor pe care le aşteaptă de la ei societatea şi şi-au schimbat radical atitudinea faţă de serviciu, ceea ce a dus la obţinerea unor rezultate pozitive în activitate.

Faptul că şi societatea civilă apreciază schimbările din cadrul MAI, este demontrat prin mesajele expediate pe numele ministrului Roibu, de la cetățeni. În unele scrisori, oamenii declară că s-a îmbunătățit vizibil modul de reacţionare la sesizări, dar şi apreciază pozitiv comportamentul angajaţilor, în raport cu cetăţeanul; se declară mulţumiţi de modul în care este asigurată ordinea de drept, liniştea şi securitatea în locurile publice şi prezenţa permanentă în teritoriu; supravegherea circulaţiei rutiere şi manifestarea unei atitudini corecte față de conducătorii auto; receptivitatea şi accesibilitatea personalului instituţiei de drept (poliţist, carabinier, pompier sau salvator). Este un motiv în plus, pentru ministrul Roibu, să le mulţumească tuturor angajaților pentru faptul că susţin prin exemplu personal iniţiativele reformatoare ale instituţiei.

În 2012 urmează să fie modernizate serviciile prestate populaţiei, care condiţionează nemijlocit imaginea poliţiei (poliţia rutieră, echipele de patrulă, inspectorii de sector). Tot în acest an urmează a fi implementate şi metode contemporane de investigare a crimelor, utilizând tehnică modernă, menită să elimine tratamentul inuman şi degradant. Structurile specializate ale MAI vor acorda o grijă deosebită modului de prestare a serviciilor şi perfectare a actelor ce ţin de competenţa instituţiei (caziere judiciare, autorizări, permise de portarmă, etc), prin crearea unor ghişee unice şi a unor sisteme electronice de contractare a serviciului în regim on-line.

„Sunt sigur că şi cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc un serviciu de poliţie modern, care să se încadreze în normele şi standardele europene. Aceasta înseamnă asigurarea unei protecţii adecvate a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea criminalităţii şi soluţionarea rapidă a cazurilor de comitere a infracţiunilor, cooperare şi parteneriat eficient cu autorităţile publice locale şi cu comunitatea, cu organizaţiile non-guvernamentale, cu instituţiile mass-media, prin intermediul căreia putem informa opinia publică”, a menţionat Alexei Roibu.

La fel de importantă este şi necesitatea de perfecţionare permanentă a formelor şi metodelor de activitate, îmbunătăţirea calificării profesionale, fortificarea disciplinei, eliminarea corupţiei şi a altor fenomene negative din rândurile efectivului poliţienesc. Pe de altă parte, conducerea MAI conştientizează că adevăratul succes poate fi obţinut doar prin a combina profesionalismul poliţiştilor cu tehnologiile informaţionale şi tehnica modernă. În acest fel, dotarea tehnico-materială, conform standardelor internaţionale, rămâne esenţială pentru subdiviziunile poliţieneşti.

„Pentru noi este prioritar ca cetăţenii să simtă grija statului, să vadă poliţistul ca un partener sigur în menţinerea ordinii publice şi asigurarea drepturilor constituţionale. Sunt convins că de felul în care reacţionăm la problemele omului simplu depinde, în mare parte, încrederea în poliţie. Și, vă asigur, facem totul pentru a apropia poliţia de societate şi de a o repune în serviciul cetăţeanului”, a conchis ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?