fbpx

Лох – это судьба // mihalache vs Lozinschi

Vă propun să citiți declarația pe care au primit-o agențiile de știri și media din Republica Moldova în această dimineață de pe adresa de mail ecosong2001@yahoo.com (care aparține lui Corneliu Mihalache). Textul este copiat din .docx-ul trimis.

//////

Declarația
Cu privire la excluderea ilegală din grila de emisie a televiziunii publice Moldova 1 a „Mesagerului” în limba rusă

Teleradio-Moldova a exclus ilegal, deoarece nu a consultat și nici chiar nu a informat în prealabil Consiliul Coordonator al Audiovizualului, din grila de emisie a postului de televiziune „Moldova 1” „Mesagerul” în limba rusă de la orele 19. Această acțiune, care are o tentă politică pronunțată, demonstrează, o dată în plus, că compania „publică” este administrată de interese politice, în detrimentul intereselor cetățenilor, administrația ei fiind la cheremul actualei guvernări . Este suficient să ne reamintim, în acest context, încălcările comise de către Parlament în timpul alegerii actualului Consiliu de Observatori, care dacă și s-a remarcat prin ceva, doar prin docilitate față de guvernanți.

Compania „publică”, cu un buget anual care depășește 70 de milioane de lei şi care este întreținută din banii tuturor contribuabililor, din banii întregii societăți, își permite să-i împartă pe cetățeni în ai noștri și străini, iar străinii sînt lipsiți de dreptul la informație.

Imixtiunea guvernării în activitatea televiziunii publice este inadmisibilă, în special atunci cînd aceasta duce la promovarea xenofobiei și a urei interetnice. Moldova 1 nu este o simplă televiziune, ea este percepută ca un simbol. Astăzi, cînd societatea a fost adusă la limita răbdării, cînd oamenii sînt extrem de sensibili, cînd guvernarea dezbină societatea pe criterii etnice, religioase și lingvistice, această acțiune poate avea consecințe dramatice. Iar implicarea televiziunii publice în diverse scenarii xenofobe este inadmisibilă într-o societate care pretinde a fi democrată.

Eliminarea din grila de emisie a postului de televiziune ”Moldova 1” a „Mesagerului” în limba rusă este un simbol al politicii actuale, un simbol al nepăsării față de oameni, al ignorării intereselor majorității pentru satisfacerea mofturilor minorității. Iar faptul că această modificare ilegală a grilei de emisie a fost efectuată fără aprobarea din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului dovedește că administrația „Teleradio-Moldova”este protejată și acționează la comanda guvernării actuale.

Corneliu Mihalache, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului
10 octombrie 2011

///////////

De fapt am aflat despre această ”opinie separată” a dlui mihalache după ce am citit reacția Raisei Lozinschi, membru al CO al TRM, la spuse-le membrului CCA. Iată ce a scris pe Facebook Raisa:

///////////

Un fost președinte de curte al CCA, care mai este membru al acestei instituții și mai e de curte, a acuzat Consiliul de Observatori și conducerea Companiei „Teleradio Moldova” de „xenofobie”, promovarea „urii interetnice” și de supunere politică atunci când a scos din grilă principalul buletin de știri în limba rusă.

Pentru că mă simt vizată, am să ofer câteva explicații.

În luna februarie a acestui an, am propus, din PROPRIE INIȚIATIVĂ, dle Mihalache, într-o sedinta a CO sa discutam despre posibilitatea ca la Moldova 1 principalul buletin de stiri sa fie in limba acestei tari. Principalul meu argument erau datele ultimului recensamant care arata ca in Republica Moldova locuiesc 80 la suta de romani/moldoveni, 8,4 ucraineni, doar 5,9 ruși, 4,4 gagauzi etc.

Alte argumente se refereau la reforma care se produce la TRM. Or, toți știm că o echipă a TRM care merge la evenimente conține cîțiva reporteri care se dublează și trebuie plătiți. La alte televiziuni această muncă o fac traducătorii, unul sau doi.

Dar nu are cum să înțeleagă aceste lucruri domnul Mihalache care vede politică peste tot, probabil „po mere svoiei isporcenosti”. Din această cauză și minte. Timpul acordat știrilor de limbă rusă la Moldova 1 s-a majorat cu 10 minute zilnic. Deci, unde e xenofobia și ura interetnică care a caracterizat, de altfel, fosta conducere comunistă a țării căreia îi mai duce trena stimabilul de la CCA. Toate etniile din RM au emisiuni la TRM care le vizează. Iar monitorizările externe arată că TRM prezintă ECHILIBRAT evenimentele care se produc în RM.
CO aprobă sau modifică grila de câteva ori pe an conform aceleiași proceduri. Niciodată nu au fost probleme. Acum, Mihalache are un interes deosebit.

De superficialitatea acestui domn, caracteristica sa dominanta de altfel, m-am convins și atunci când acesta a votat pentru candidatura mea la CO, iar peste câteva zile declara că nu sunt potrivită pentru această funcție. L-o fi urecheat partidul?

Acum am tot mai multe motive să-l cred pe bașcanul Mihail Formuzal care l-a acuzat public pe Corneliu Mihalache că umbla prin Găgăuzia și impunea cabliștii locali să includă în grilă postul comunist de televiziune NIT, amenințându-i cu pierderea licenței. Asta, apropo, se numește abuz de serviciu și vreau să cred că organele competente s-au autosesizat.

P.S. Mulțumesc tuturor colegilor din Consiliul de Observatori și conducerii TRM pentru că au susținut această INIȚIATIVĂ PROPRIE.

///////////

Trist când circarii sunt la conducerea unui sau altui domeniu. Eu sunt contra idee de Mesager la ora 19, dar sunt și mai contra unei interpretări aberante ale reformelor de la TRM. Mesagerul rus poate fi transmis și la 3 sau 4 noaptea. Eu nu mă supăr.

Inițial mă gândeam să scriu că titlul acestei însemnări nu are nimic comun cu Mihalache. Inițial. Titlul are legătură cu mihalache, îl descrie perfect.

Jos curlingăii!

poate mai beți ”o pivă” dn. mihalache? ajută!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?