fbpx

Electorala 2011. Chișinău. Dorin Chirtoacă

În iunie vor avea loc alegerile locale. Lupta principală se dă în Chișinău. Fotoliul de primar e râvnit de toate cele 4 partide politice importante în Moldova. Cred că șanse pentru fotoliu au doar 3. PD-ul are șanse doar dacă ”Bunelul națiunii” o alege pe Violeta Ivanov în calitate de candidat al PCRM la locale iar Igor Dodon va candida din parte democraților (se zvonește o astfel de variantă).

Voi încerca să scriu despre fiecare candidat. Azi e rândul lui Dorin Chirtoacă.

Chirtoacă a fost locomotiva schimbării în Chișinău. A fost cel care a dus înainte, prin imaginea de tânăr deștept și corect, Partidul Liberal. Datorită lui a acces în Parlament PL în 2009. În 2010 și Ghimpu a reușit să obțină capital politic ceea ce a echilibrat situația în PL. Dar să revin la Capitală.

Chirtoacă e foarte bun în calitate de primar. Lucrează zi și noapte la Primărie. E ”căsătorit” cu Primăria. Chiar și noaptea gândește la ea. Știe situația pe intern, inspectează direcțiile și obiectivele importante din Chișinău. Dacă se încep a curăța drumurile, Chirtoacă e acolo, dacă se face curățenie Dorin zboară spre acel parc, dacă se aduc troleibuze din Minsk, merge să vadă cum sunt la final de proces.

El încearcă să înțeleagă procesele care au loc în oraș de la A la Z. Timp de 3 ani a demonstrat că poate lucra mult și poate aduce schimbarea în oraș.

Chirtoacă are o singură problemă. Nu are o echipă care să îl susțină. Sunt doar câțiva oameni din echipa lui care îl susțin și se dedică Primăriei așa cum o face el. Șeful de cabinet și cel de la relații cu publicul îl ajută mult. În rest majoritatea aparatului Primăriei sunt doar o mare frână în calea planurilor lui de reformare. Toate nelegiurile din Primărie trec fără ca Dorin să știe de ele.

Cu părere de rău cei din partid nu îl prea ajută la lucru, doar la PiaR, și acel nu mereu pozitiv. Va trebui să îndure multe pentru a fi învingător în localele din iunie. Mai ales cele din partid.

În opinia mea e favorit în alegeri.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


25 Comments

  • alex g |

    dacă s-ar găsi măcar un om care să spună pe teze şi o făcut Chirtoacă şi să mă minuneze, ap îl votez.

    da aşa, cam în afară de curăţarea rahatului şi trolişe nu văd să fi făcut ceva

  • sergius |

    da,cu echipa la PL ii prapadu…
    dar niciodata in viata nui votez pe alde zelionii….

  • Csiting |

    Am impresia că Chirtoacă ori vine cu helicopterul la muncă ori chiar doarme în Primărie cum ai scris și nu vede deloc ce se face în târg. Avem în oraș atâtea gherete fără autorizație. El ce, numai de pe scaun poate fi dur?
    Cind vara trecuta au decis că plăcintuțele din oraș să nu mai fie comercializate ce a făcut el? a închis ochii! era greu să facă 2 pași până la piață să vadă care-i situația?
    Pe stradă se vinde ce vrei, de la pop-cor până la curve și tot așa mai departe, el nu vede toate astea? merge cu ochii închiși sau cum?
    Faptul că a scos orașul din rahat este o realizare, recunosc, dar să te lauzi de fiecare dată nu prea face.
    Ai scris că unde se face ceva el e acolo. Bine, e acolo, însă el nu știe ce se face, își duce doar corpul în colo și mai mult nimic. Dovada este că nici nu a știut ce materiale au fost folosite la reparația străzii Alba Iulia, chiar dacă a semnat ceva acte.
    Monumentele de arhitectură se distrug una după alta. El așteaptă lunea ca să spună ”treb ceva de făcut!” și atâta tot. Era greu de dat o dispoziție prin care să interzică acest lucru? Cred că era deajuns până la crearea acelui Registru al monumentelor.
    Ca să nu zică lumea că el sunt greșit și că asta nu ține de el, atunci hai să luăm pe puncte din programul său electoral:
    1. Crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor autohtone şi străine, în vederea creşterii numărului locurilor de muncă şi a salariilor;
    – Unde-s condițiile și investitorii? Unde-s locurile de muncă? sau cei care vând ilicit pe străzi sunt cei angajați conform planului său?
    2. Construirea de locuinţe sociale pentru cei defavorizaţi şi familii tinere, dezvoltarea sistemului ipotecar de construcţie, prin acoperirea dobânzii de la buget, atragerea investiţiilor străine, promovarea concurenţei libere pe piaţa construcţiilor;
    – a trebuit 3 ani șu jumătate ca să deschidă gura despre acest program? Freacă mirul că are contract cu 4 bănci. Nici una din ele nu au confirmat acest lucru iar pe acasa la oameni nu știu cine sună însă nu de la bancă 100%. A promis acoperirea dobânzilor de la buget și hop acum 9% plus multe, multe comisioane. Cred că cei care vor da banii din timp vor păți ca și cei de la Botanica care stau fără apartamente de câțiva ani buni.
    3. Achitarea serviciilor comunale strict pe baza consumului indicat de contorul propriu, fără să fie plătite pierderile din reţea. Achitarea parţială de către primărie a serviciilor comunale pentru categoriile sociale defavorizate.
    -aici hui în căldarea cu apă. cine din voi nu a achitat pierderile și la câți se calculează doar consumul propriu? Iar ganioj de. Cred că până la începerea oficială a campaniei o să-și amintească despre aceste promisiuni și va deschide gura însă doar cu asta vom rămâne.
    4. Furnizarea agentului termic (apă caldă şi căldură) conform parametrilor prevăzuţi de lege. Neadmiterea ca grădiniţele, şcolile şi instituţiile medicale să nu aibă apă caldă;
    – oups, iar în bară. nu țin minte cine dar aș enumera pe cineva care se plângea pe Facebook că afară e soare iar căldura este prea tare că sunt nevoiți să deschidă ferestrele. Clar că Legea zice că treb să fie căldură constantă însă această căldură nu prea acoperă necesitățile când e frig și soarele cu dinți. De factură nici nu mai spunem. Au schimbat șeful și odată cu el au schimbat și prețurile. Au făcut din Termocom o intreprindere de profit nu de asigurare cu agent termic. La fel e și cu Apă Trubă Ruginită.
    5. Transport public la timp, curat, modern, în stare tehnică corespunzătoare normelor legale, inclusiv microbuzele, staţii reparate şi amenajate, prin eliminarea corupţiei, asigurarea stabilităţii şi perspectivei activităţii transportatorilor. Fluidizarea traficului, construirea de parcări subterane şi supraetajate;
    – altă bubă pe cap și alta în alt loc mai ferit de ochii lumii. NU prea văd eu curățenie în trutierele noastre și în trolice. Știi de ce? pentru că nici în oraș nu este curat. Când se topea zăpada mirosea a bîhlit. Am scris și pe Facebook de câteva ori. Parcări subterane avem, supraetajate încă nu, dar dacă cele subterane se vor mai adânci la ploile de primăvară atunci vom avea și din astea. Acum în gropile de pe străzi se pot ascunde șoferii cu tot cu mașină, rămâne numai antena afară.
    Câteva zile la rând mă duc la Ciocana, merg cu 3 maxi-taxi. De fiecare dată regret că nu am luat și niște pietre în geantă ca să arunc în șoferul care merge de parcă duce cartoafe.
    De starea tehnică nici nu știu ce să zic. Iată vine primăvara, să nu plângeți pe Twitter că iar sunteți întru trutieră fără liuk și că vă curg 10 rânduri de sudori.
    6. Repararea drumurilor cu termen de garanţie conform standardelor europene, deszăpezirea lor la timp, prin concesioanarea serviciului;
    – Cu reparația totul e clar, nici nu se pune la îndoială calitatea europeană. PS: acolo unde au astupat când a venit Biden au apărut gropile la loc, ex. podul de pe str. Mihai Viteazu.
    7. Asigurarea iluminării străzilor, a stradelelor şi a curţilor interioare;
    – Mmmm, îs scumpe becurile și curentul. Numai Ștefan e stradă pentru el? Ștefanul e iluminat demult și restul tot. Care-i strada unde a fost pus măcar un bec in acesti 3 ani?
    8. Modernizarea şi eficientizarea staţiei de epurare a apelor reziduale, prin finanţări europene, construirea fabricii de prelucrare a deşeurilor;
    – aici are un + și un -. A scos rahatul de acolo dar l-au dus în altă parte, oleacă mai departe de oraș. Oricum, e bine, nu mai miroase ca în WC când ieși afară
    9. Renovarea şi construirea de noi terenuri de joacă pentru copii, îngrijirea şi amenajarea spaţiilor verzi, a terenurilor de sport, a zonelor de odihnă. Reanimarea sportului, a activităţilor culturale şi dezvoltarea turismului;
    – la capitolul acesta Dorik stă chiar prost de tot. Terenuri de joacă au fost făcute de niște companii locale iar parcurile cum au fost distruse pentru nu știu care scop așa și au rămas. Valea Morilor a murit pe mulți ani înainte, vom vedea apă în el vara aceasta pentru că treb de ținut un discurs pe malul lacului în bătaia oglinzii apei. Un lucru bun a fost când a desenat pe străzi pe cel cu bicicleta, da ce folos dacă trotuarul e cu glod și nu ai pe unde merge? Ex. oprirea de la Judecătoria Ciocana. Cobori din mașină direct în glod, cu bicicleta precis că rupi capul acolo.
    10. Dotarea corespunzătoare a instituţiilor de învăţământ, medicale şi de cultură, prin proiecte competitive în cadrul programului european de vecinătate;
    – suntem dotați până în dinți. Mă întreb oare ce fac elevii la lectiile de chimie și fizica? tot mai deseană pe tablă? noi mai făceam niște explozii prin clasă pentru că aveam fel de fel de produse acolo care făceau reacții chimice. Acum unicul experiment care se face pe teritoriul școlilor este ”interacțiunea fumului cu plămânii”.
    11. Îmbunătăţirea condiţiilor de trai în căminele studenţeşti, construirea de cămine private, respectarea normelor de igienă, furnizarea apei calde. Asigurarea asistenţei medicale în instituţiile de învăţământ;
    – private avem 0, cu apă caldă 1 sau 2. La UTM stau câte 6 în cameră, la colegiul lor e la fel, chiar am fost pe str. Florilor, paturile sunt cu etaje și trăiesc ca țistarii.
    12. Dezvoltarea programelor de voluntariat pentru tineri în instituţii publice şi companii private, pentru acumularea experienţei şi creşterea transparenţei;
    – aici totul e clar. au fost scoase toate ușile de la instituțiile publice și intră toți tinerii acolo ca să acumuleze experiență. poate că intra, da numai cei din PL;
    13. Combaterea vagabondajului şi instituţionalizarea persoanelor fără adăpost, în special a copiilor.
    deci: pe scări al UNIC, UCCM, Dacia, Ion Creangă, străzile sunt pline de vagabonzi și cerșetori. La unul pe piept scria ”Dați vă rog să mănânc ceva!!!” Mi-a fost milă de el și am cumpărat de la Franzeluța 6 bulcuțe. El a privit la mine ca la un prost, a pus alea în geantă și period la muncă mai departe. La intersecția străzilor Mihai Viteazu cu Ștefan cel Mare stă o mamă și un copil care cerșește de când mă știu eu pe locurile astea, adica de 7 ani. Copilul cela în atâția ani trebuia să crească ca bradul dar tot ”mic” a rămas. Acolo e clar că se face exploatare de copii minori, mai cu seamă mici, de 1-2 ani. De 7 ani aia e tot cu un copil in brață. Copilul cela chiar nu crește? Nu e clar că vine cineva și schimbă copilul la un anumit termen? De unde-i ia șeful? oare nu de la un orfelinat de undeva? Seara vine bosul și ia banii și pleacă mai departe. Cine sunt studenți la medicină pot să confirme acest lucru. Chiar în 4 ani Dorik nu a mers de 2 ori/an pe acolo să vadă acest lucru? Păi a fost la CCCEC și oricum pe acolo a trecut.

    Gata, restul 2 capitole las la alții să comenteze că mă dor degetele de scris. Dar la final am o propunere către viitorul primar: don cine nu ai fi, sutn atâtea clădiri cu menire industrială în oraș, cheamă investitorii străini să investească în ele. oferiți-le în posesie pe 25 ani cu titlu gratuit, fără plată pe arendă. O să angajeze oameni și voi veți avea bani din impozitele pe venit a întreprinderii și din impozitele de la muncitori. Nu mai cereți milioane pe ruine pentru că așa vor rămâne pentru mult timp. Restructurați Termocom și Apă Trubă Ruginită în așa fel încât să nu mai fie SRL cu profit ce ÎM care asigură locuitorii cu apă și căldură.

    Știu că mulți liberali se vor supăra pe mine dar sorry, nu am scris nimic alături de drum 😉

  • eugen |

    la punctul 10 nu e treaba primăriei ci a ministerului educației, în rest ai dreptate.

  • Csiting |

    păi dacă e treaba Min Edu de ce a pus în programul electoral? Deci, recunoști frățește că articolul tău e exagerat?!

  • eugen |

    Nu mai recunosc, la Dorin e abia începutul. Cum spune Șăfu, nu poți face totul așa de rapid.

  • Csiting |

    Eugen, e și sfârșitul 😉 nu intră el înapoi la Primărie. Nu a făcut nimic din ceea ce a promis

  • Gicu |

    alex g, hai să începem de la asta că anume el a fost persoana care a instalat bradul (a dat ordin) în PMAN înainte de 25 decembrie, să putem sărbători şi noi în rând cu oamenii Naşterea Domnului. Cu siguranţa această acţiune nu se poate încadra în realizări, dar în acelaşi timp, putem aprecia curajul de care a dat dovadă dl. primar, în pofida faptului că guvernarea comunistă îi tot punea beţe în roate.
    Să trecem la capitolul „staţii”, în perioada mandatului dl. Chirtoacă am putut observa pe străzile capitalei numeroase staţii ale transportului public, noi, cu scaune decente, hartă în interiorul pavilionului şi chiar cu ceas … dat fiind faptul că la noi populaţia nu are cei 7 ani de acasă, acum am rămas în unele sectoare doar cu pavilionul …
    Urmează „stingerea” datoriilor … dacă nu mă înşeală memoria dl. Chirtoacă a început mandatul cu datorii în valoare de ~ 500 milioane lei, povară lăsată de comunişti, treptat s-au achitat aceste datorii.
    S-a mai reuşt, creşterea cu 30 la sută a ratei alimentare pentru copii şi elevi din instituţiile de învăţământ, şi chiar creşterea salariilor profesorilor.
    Trebuie să menţionez şi demararea campaniei de acces liber la internet (WiFi), în instituţiile de învăţământ preuniversitar, universitar şi chiar cămine studenţeşti. Precum şi accesul gratuit a internetului în locurile publice, parcuri şamd.
    În continuare nu am cum să las în umbră şi amenajarea locurilor de joacă pentru copii, amenajarea terenelor de fotbal pentru elevi (în diferite sectoare, la diferite licee).
    La fel şi în instituţiile medicale (spitale) au fost făcute achiziţii cu utilaje noi.
    Staţia de epurare a apei, este credcă o acţiune pentru care fără îndoială dl. primar mai merită un mandat, am scăpat în sfârşit de mirosul neplăcut, oribil … JOS PĂLĂRIA pentru o asemenea realizare.
    S-a reuşit şi reparaţia drumului de pe str. Alba Iulia, poate că acum strada se confruntă cu unele „probleme”, dar primarul sunt sigur că nu a vrut să se ajungă la această situaţie + nu poartă nici o vină că firma care s-a ocupat de reparaţiile drumului au fost mai puţini „capabili”. A mai fost construit şi drumul către localitatea Văduleni.
    Demararea programului Prima Casă, pentru noile familii, posibilitatea de a avea un acoperiş deasupra capului. Au mai fost ridicate şi blocuri pentru persoane social-vulnerabile şi persoanelor intern deplasate.
    Dar în acelaşi timp trebuie să menţionăm şi faptul că perioadă aflării domnului Chirtoacă în fruntea primăriei nu a fost una tocmai favorabilă, şi anume datprită situaţiei dificile din punct de vedere financiare.
    p.s. cu siguranţă mai sunt realizări a domnului primar, de care nu am menţionat.
    O seară plăcută

  • mxg |

    @Csiting, dar Filea câte O promis?
    Și să nu-mi spui că alianța în încurcă.

  • Csiting |

    Maxim, aici e de campania la primărie. Deja despre Filea vom scri la toamnă când vom avea alegeri anticipate

  • Gicu |

    @Csiting, haide mă, gândeşti ca un copil … nici nu am rezistat să citesc tot mesajul tău, m-am oprit pe la punctul al 5-lea … nu o să comentez fiecare în parte, ci numai o singură remarcă … o persoană care are viziuni strict „verzi” nu poate vedea şi aprecia realizările altor persoane …

    P.S. eu achit serviciile comunale strict pe baza consumului indicat de contoarele mele 😉

  • Gicu |

    Csiting, şi eu şi doi intelectuali (medici, părinţii mei), se uită 😉

    p.s. realizarea privind achizitionarea unor utilaje pentru unele spitale o spun cu toată responsabilitatea, pentru că cum am şi spus părinţii îmi sunt medici 😉

  • Csiting |

    ok, atunci trimite un SMS lui Chirtoacă să publice facturile unde scrie că Primăria a achitat. Tăiatul lentei nu înseamnă și înzestrare 😉

  • Gicu |

    Csiting, părinţii, ambii medici, sunt şefi de secţii, aşa că părerea mea, este că ei cunosc mai bine situaţia decât tine 😉

  • Gicu |

    @Csiting, PL niciodată nu a avut intenţia să facă ceva doar când sunt în vizorul camerelor, a televiziunilor … cum o face mereu PLDM … PL este un partid idealist, cu persoane ideale 😉 care nu îşi fac PR profitând de necazurile oamenilor.

  • Dumitru |

    In mare parte sunt de acord cu ce a scris Eugen, doar as avea o remarca:
    Dorin ar fi bine sa umble mai putin cu declaratiile politice prin presa, asta nu e treaba de primar!
    In rest cred ca ar mai merita un mandat la primarie cu sustinere REALA din partea partidului si fara Tarna, Modirca & Co in jur care pun in primul rind interesele, lucru stiut!!! (deja nu am viza de resedinta in Chisinau si nu il pot vota, dar as facea-o)
    Ce tine de sustinerea din partea partidului: imi pare rau ca PL in frunte cu domnul Ghimpu au schimbat „politica” si s-au avintat spre putere in conducerea tarii lasind o munca de care s-au apucat in 2007 si au promis ca o duc pina la capat, lasindul pe Dorin la primarie sa isi bata capul de toate cum poate!!!
    plus la astea, au dat intr-o parte si promisiunile ca vor promova tinerii, fiind fractiuniea cu cea mai mare merie de virsta din parlament…

  • natalitsa |

    mai oameni buni!!! cine poate face mare lucru fara bani??????? ati uitat ca cat au fost comunistii la putere conturile primariei au fost inchise??? GANDITI-VA ca el totusi a rezistat psihologic si politic unei intregi armate de COMUNISTI!!! EU VOTEZ DORIN CHIRTOACA SI NIMENI NU MA VA FACE SA-MI SCHIMB PAREREA!!!!!!!!!

  • ioana |

    O noua oportunitate de a lucra acasa! Invata chiar acum,cum poti face bani din fata calculatorului fara cea mai mica experienta. Afacerile Online sunt inca la inceput la noi,asa ca nu mai pierde timpul si apuca-te acum de treaba!

So, what do you think ?