fbpx

Culoarea mass-media din Republica Moldova. Albastru

Armata albastră este cea mai puternică armată, din punct de vedere a armamentului și resurselor financiară. Problema cea mare a acestei armate o constituie strategia proastă sau chiar lipsa ei.

Lancea acestei armate este Prime. Cea mai profitabilă televiziune din Moldova aduce un plus informațional foarte mare armatei. Și nu numai informațional dar și financiar. Minutul de publicitate în alegeri costa până la 5000 de EUR. S-a văzut foarte bine capacitatea de manipulare a Prime atunci când, în campania electorală, regele verde a fost omis complet din Primele știri. La un moment dat conducătorul verzilor nici nu mai răspundea la întrebările Prime, le ignora, parcă ar fi fost OMG.

Secundul Prime este 2+. Postul care retransmite TVR (mai mult azuriu decât neutru) are știri „Reporter”. În acest calup de știri (pe jumate preluat de la Prime) se vede aceeași linie de comportament albastră.

Ziarul cel mai cunoscut al albaștrilor este „Moldavskie Vedomosti”. După cumpărarea acestuia ratingul lui scade, nu se compară cu timpul lui Ciubașenco.

Ceva timp în urmă albaștrii au lansat ziarele „Evenimentul zilei” și „Novosti dnia”. Influența lor e doar la aprinsul focului în sat. Majoritatea exemplarelor se împart gratuit. Hârtia e groasă, arde bine. Aceeași soartă o au și site-urile acestor publicații – evenimentul.md și daynews.md. Probabil le citesc doar albaștrii.

Pe lângă aceste ziare mai este un ziar de tradiție albastră – „Novoie Vremea”. E pentru publicul rusofil. Pentru publicul vorbitor de limbă română este „Opinia„.

În net albaștrii au o prezență proastă. Pe lângă cele două site-uri menționate mai există și enews.md și ava.md (înclin să cred că ava e albastră și nu roșie). Site-urile au avut parte de promovare intensă, mai ales enews. Pe linia de plutire e doar ava.md, cu finanțare și din exterior.

În timpul campaniei electorale albaștri au angajat un grup de comentatori care își făceau treaba pe forumuri și pe site-uri informaționale.

Din analiștii politici albaștri se remarcă Cornel Ciurea.

Comentarii

comentarii


3 Comments

  • elena |

    aşteptam să regăsesc şi Publika în armata albaştrilor, dar văd că nu e… Să vedem deci mai departe…. Sau oare vreo instituţie media va rămîne în afara armatelor?

  • sergius |

    da ,eu tot asteptam Publika s-o vad pe aici,insa daca ceva mai urmeaza vom astepta…
    Eugen te rog sa nu uiti de Protv si unimedia, tare mii interesant la acest capitol

So, what do you think ?