fbpx

Culoarea mass-media din Republica Moldova. Roșu

Cred că ar fi corect ca în această micro-analiză să încep conform spectrului curcubeului. Începem cu roșu.

Circa doi ani în urmă în fruntea mass-media roșii era Teleradio Moldova. Condusă de patrioți devotați comandamentului „armatei roșii” aceștia executau cu strictețe ordinele. Lucrurile s-au schimbat, astfel încât Teleradio Moldova va fi analizată în altă parte a micii analize.

În fruntea armatei roșii acum este NIT. Televiziunea condusă de fostul general de la Moldova1 face valuri simțite în oceanul Alianței pentru Integrare Europeană. Prezența mareșalilor din conducerea Partidului la televiziune este simțită în fiecare zi. Soldățeii din televiziune sunt gata să îndeplinească orice ordin venit de pe strada Iorga. Iată spre exemplu un reportaj demn de tot respectul. Abordarea, momentul prins bine, muzica… totul e făcut foarte bine. Bate exact la țintă.

Înainte mai era și buletinul de la RenTV făcut de cei de la OMG. Dar CCA le-a interzis să îl mai realizeze.

Cel mai vestit ziar din coloana roșie este „Moldova Suverană”. Conduși de veterani ai luptei politice el a reușit să înfrunte Guvernul Filat 1. Din aceeași coloană face parte și „Nezavisimaia Moldova”.

Ziarul de partid „Communist” ne reamintește de existența sa în fiecare campanie electorală. Între campanii el este citit, din scoarță în scoarță, de fiecare activist roși de pe teritoriul Moldovei sau din Internet pe comunist.md.

Pe lângă ziarele din capitală sunt destule publicații locale care sunt incluse în armata roșie. Unul dintre acestea este ziarul „Gazeta” din Bălți, luptător activ pe frontul roșu din capitala nordului.

OMG este cea mai mare fereastra roșie în Internet. Prin această fereastră este informată lumea despre toate acțiunile întreprinse de oastea bravă. Cea mai răsunătoare informație din partea OMG a fost „ditunătura înădușită”.

Pe lângă OMG în ultimul timp în domeniul online mai activează și Moldnews în tandem cu Basa Press.

Lumea roșie în online nu se limitează doar la media tradițională dar și la o serie impresionantă de bloguri. Cele mai vestite sunt dodon.md și grenada.md. De aici vă puteți afunda în marea roșie. Atenție la sidebar-ul de pe grenada.md.

Impresionant, nu? Așa solidaritate jurnalistică nu are nici o putere politică în Moldova.

Și asta nu e tot, din această oaste fac parte și o serie de analiști politici (așa se numesc ei). Cei mai de vază în această oaste sunt: Valeriu Reniță, Bogdan Țârdea și Victor Gurău. Munca lor constă în apariția la cât mai multe emisiune de analiză din cadrul posturilor tv sau scrierea unor articole analitice în ziare și media online.

Cam atâtea am avut a scrie referitor la armata roșie a spectrului politic din Republica Moldova.

Comentarii

comentarii


10 Comments

So, what do you think ?