fbpx

Societatea noastră Civilă, cea de toate zilele

Comunicat de presă a Guvernului Republicii Moldova

––

Prim-ministrul desemnat Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu membrii  Consiliului Naţional pentru Participare (CNP)

Vlad FILAT a menţionat, în cadrul întrevederii care a durat mai bine de două ore, că scopul acesteia este consultarea opiniei organizaţiilor neguvernamentale în contextul elaborării Programului de activitate a Guvernului.

Membrii CNP au salutat iniţiativa Prim-ministrului desemnat de a supune dezbaterii publice procesul de elaborare a Programului de activitate al noului Guvern, dar şi faptul că activitatea acestuia se va baza pe principiul de continuitate în următoarea perioadă.

Sugestiile şi propunerile înaintate de către reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale în cadrul întrevederii vizează practic toate domeniile de activitate a Guvernului. În particular, au fost prezentate propuneri privind măsurile de intensificare a prevenirii şi combaterii corupţiei, sporirea nivelului de transparenţă a procesului decizional şi accesului la informaţiile deţinute de autorităţile publice, în special, în ceea ce priveşte informaţia cu privire la gestionarea banilor publici, precum şi privind monitorizarea performanţelor ministerelor.

De asemenea, a fost abordată problema necesităţii promovării egalităţii de gen la nivel de Guvern, continuării reformelor în domeniul justiţiei şi a funcţionării organelor de drept, dar şi necesitatea iniţierii reformelor în domeniul educaţiei, mass-media, ocrotirii sănătăţii, protecţiei mediului etc. În acest sens, s-a menţionat importanţa efectuării reformelor temeinice bazate pe studii şi analize relevante, urmate de elaborarea strategiilor măsurabile şi realiste, dar şi asigurate din punct de vedere al finanţării acţiunilor pentru implementarea acestora.

Participanţii la discuţie s-au arătat deschişi pentru colaborare, menţionînd totodată necesitatea consolidării capacităţilor instituţionale şi profesionale ale instituţiilor statului pentru a face faţă sarcinilor. În particular, s-a menţionat necesitatea perfecţionării activităţii, iar în cazul în care lipsesc – a instituţionalizării acestor activităţi, în domeniul dezvoltării relaţiilor cu diasporele moldoveneşti peste hotarele ţării, protecţiei drepturilor consumatorilor, creării condiţiilor favorabile pentru atragerea investiţiilor etc.

Prim-ministrul desemnat a accentuat că, în mare parte, succesul realizării obiectivelor propuse atît pe termen mediu, cît şi pe termen lung, va depinde de conlucrarea Guvernului cu partenerii sociali şi societatea civilă şi a chemat reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale la un dialog continuu. Vlad FILAT a dat asigurări că Guvernul va fi receptiv la sugestiile parvenite şi a optat pentru intensificarea colaborării dintre Guvern şi societatea civilă, inclusiv prin intermediul Consiliului Naţional pentru Participare.

Fotografii remise de Guvern:

––––

Final de comunicat.

Imaginea de la începutul însemnării a fost preluată de pe canada.com.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?