fbpx

Strategia de dezvoltare TRM: Plată pentru televiziune publică

Iată ce scrie în strategie:

Prin urmare, nu există nici un motiv  pentru care în Republica Moldova finanţarea serviciului public de radio şi televiziune, unicul  model de perspectivă al difuzorului public, nu poate fi realizată prin intermediul unei taxe generale obligatorii. Prin aceasta, va fi stabilită relaţia necesară directă şi interactivă între utilizatorul şi prestatorul de servicii publice, ceea ce va avea impact benefic asupra calităţii serviciului public….

Trecerea la un nou mod de finanţare trebuie să fie pusă în aplicare treptat, în urma unui studiu profesionist. Pentru aceasta va fi  asigurat nu doar consensul politic necesar (asemenea consensului cu privire la consolidarea democraţiei şi independenţei instituţiilor principale ale statului de drept), dar se va  efectua şi o promovare a noului sistem de finanţare, inclusiv prin intermediul programelor TRM, organizând  discuţii publice cu cetăţenii.

Contribuţia directă a cetăţenilor la subvenţionarea audiovizualului public nu va putea acoperi toate cheltuielile, de aceea va fi necesară în continuare diversificarea sursele de finanţare.”

Adică chiar dacă noi vom plăti pentru televiziune ea nu se va mulțumi cu asta. Mie mi se pare straniu. Și în general, eu nu am nici un chef să plătesc pentru televiziune publică, chiar deloc nu vreau. Nici pentru cea care este acum nici pentru cea care va fi, deși, eu nu cred că se vor schimba lucrurile.

Imagini preluate de pe blog.lib.umn.edu și blog.tmcnet.com

Comentarii

comentarii


4 Comments

 • Dan |

  Eugen,

  daca strategia presupune chestii viabile in rest – e.g. strategie de dezvoltare, grile de programe, nici un fel de publicitate, impartialitate politica, jurnalism sanatos – de ce si nu?
  In UK toti conectati la o antena platesc taxa tv, in schimb BBCul nu are publicitate si e o televiziune solida.

  eh, ma duc sa visez in continuare 🙂

 • WTF, Moldova!??? |

  Mdea… interesanta strategie… chiar daca banii nostri nu ii vor ajunge .. pentru a-si cumpara na4ialinegii de-acolo BMWuri x5, apoi vor cauta alte surse – plahotniuci, olejti voronini, stati&Ko… si vom avea o televiziune … pizdetz emu ce de Rublika…
  Banii astea nu vor fi decat acoperire pentru a face propaganda mai marilor ai zilei (asa cum l-au lins 8 ani pe Voronin, amu il ling pe Filat) dar si pe Plahotniuci, etc.. inca

 • WTF, Moldova!??? |

  AHTUNG!!! Ei (IPNAul griobannyi) vor sa mai deschida inca doua posturi noi: unul de radio si altul TV – publice, maladeojnyie… o s ne jupoaie de bani de 2 ori mai mult ca pana acum… o sa faca aceste 2 posturi si o s le ingroape peste ceva timp, asa cu a murit candva un alt al 2lia post public de radio – „Luceafarul”… iar banii nostri vor trambui asfaltul din Chisinau… nah..!

 • parere |

  Eugene, Tu acum platesti direct pentru serviciile TRM? Nu, desigur ca platesti indirect, prin intermediul impozitelor si diverselor taxe. Acum ai mecanisme de control si verificare a resurselor alocate pentru TRM? Nu, si nici nu vei avea deoarece nu se merge pe o finantare directa. Faptul ca nu te vei supune la plata taxei ar fi o optiune de contestare a calitatii serviciului livrat. Faptul ca nu o vei folosi la fel este o optiune individuala, caci ai alternative. Dar, iata-ca strategia iti prezinta ca metodele de colectare a resurselor necesita a fi diversificate astfel incat sa permita o finantare mai consistenta. Vrei sau nu vrei aceste se vor aplica si tu in continuare vei contribui indirect la dezvoltarea acestui serviciu public. Prin urmare, tot tu vei fi cel ce va pierde daca nu vei utilza serviciile oferite de TRM. Nu este nimic straniu ca un serviciu public se extinde. Este firesc sa se intample asa atunci cand cetatenii nu stiu pentru cine, ce si cat platesc din taxele si impozitele pe care sunt responsabili sa le plateasca, aluzie la ceea ce a spus Dan mai sus. Nu dispunem de o cultura a controlului si evaluarii si de aceea TRM si alte autoritati publice isi permit sa utilizeze acest context.

So, what do you think ?