fbpx

Societate civilă vs Republica Moldova

Sunt sceptic față de o bună parte din așa-numita „Societate Civilă”. Mie ea îmi amintește de „soțietatea” lui Caragiale. Un fel de mimare a unei societăți.

Sunt oameni pe care îi văd doar pe la conferințe și seminare (a se citi: pe la „furșături” și mese cu mâncare). Sunt cei mai tare specialiști într-un domeniu sau altul. Oameni perfecți fără de care Moldova nu poate trăi. Tot datorită acestor oameni în Republica Moldova au fost aduse milioane de dolari. Acești bani au fost aduși pentru a rezolva o problemă.

De exemplu violența în familie sau rezolvarea conflictului de pe Nistru. O grămadă de ONG care mult bani și nimic folos din ONG-uri și bani. Oamenii își cumpără apartamente, mașini, amante iar Republica Moldova este așa cum a fost. De ce?

O bună parte din „Societatea Civilă” se bucură de starea în care este Republica Moldova. Asta le aduce profit. În cazul în care situația se va schimba finanțatorii externi nu vor da bani iar conducătorii și mega-puper-extra-specialiștii nu vor mai avea de unde suge banii.

Imagine preluată de pe codedlanguage.org

Comentarii

comentarii


10 Comments

 • Sandu |

  Ma bucur ca nu ai generalizat zicand „toti” dar te-ai limitat la a spune „multi”.

 • radu |

  asa poti sa scrii si despre politicieni, jurnalisti, IT, importatori…. care e valoarea adaugata a articolului tau? Pina la urma, chair daca ar fi adevarat ce zici tu, ei nu iau bani din buget ci platesc regulat taxe la stat… tu platesti taxe, regulat?

 • eugen |

  radu, cu părere de rău, da. Hoții tot plătesc taxe regulat, și ce din asta?

 • LB |

  Nu te teme Eugen ca nu vor avea, astia au mereu de unde lua, nu stiu daca ai remarcat, dar sunt in sectorul cel mai banos si fara riscuri, nu ca ziaristii care risca sa le pice ceva in cap. Ceea ce numesti tu societate civila, e de fapt hoarda „proiectelor”. Mi-a placut mereu raspunsul prietenelor care ua ramas la Chisinau si care, atunci cand le intrebi unde lucreaza tata, sotul, etc., ai acelasi raspuns: INTR-UN PROIECT! Ce fel de proiect. Ei, proiect! E ca si cum ar fi o jena sa se zica ce fel de proiect, scop, etc. Si cea mai buna e ca proiectul acesta hraneste cat nu hranesc nici cinci proiecte in Occident. PROIECTUL este mana celor cu limbi straine, cu studii, etc, care nu au plecat in Occident pentru ca au pus mana pe un proiect. Pardon, nu toti, nu vreau sa generalizez, dar asa e. Probabil datorita acestor proiecte demografia MD se mai tine pe picioare, ca de altfel, ar fi plecat doua milioane din tara. E cu doua fatete…

 • alecsandes |

  Eugene, asa-i de cand e maca fata mare …

  Din pacate nu numai in Moldova asa, ci in tot spatiul exsovietic si in tarile din lumea a treia sau cele afectate de conflicte armate …

  O zic cu siguranta ca am asistat la multe fursaturi si o persoana apropiata mie este incadrata in acest sistem, oamenii care participa, sunt chele de gaina, nu au habar de nimic, flutura cu 2-3-10 masterate facute prin diverse fonduri dar in cap sufla vantul, dar se considera a fi mai ceva ca Cel de Sus …

  E dulce viata, statele invinovatite scap de vina prin fonduri masive, oamenii ce gestioneaza acelel fonduri se bucura de viata si au si ei mintea impacata ca ajuta, iar „obiectul” vizat mai primeste si el o farama cernuta prin mii de maini …

 • noname |

  pe de alta parte fara aceasta societatea civila multe lucruri nu s-ar fi facut, multi oameni nu ar fi invatat si nu ar fi crescut, multe joburi nu ar fi fost create, multe probleme nu ar fi fost rezolvate (de ex. multe victime ale violentei domestice au primit ajutor de la aceste organizatii- ajutor pe care statul nu l-a oferit si nici nu il va oferi curand).

  multi au transformat ong-urile in business pentru ca li s-a permis. asa cum si multora din institutiile de stat li s-a permis sa vinda tot ce se poate de vandut (orice act oficial de la diploma pina la pasaport moldovenesc).

 • radu |

  EU am o sugestie pentru toti care sunt frustrati de ONg-uri ( a egala societatea civila si ONG-urile nu este corect) – creati-va unul, atrageti fonduri si incercati sa va cumparati case, amante, masini – vedeti daca va reuseste… daca da spuneti-mi si mie reteta, daca nu ciocul mic … si la munca! O zi frumoasa va doresc!

 • Iuliana |

  Foarte multi sunt incadradi in sistem, dar habar nu au cum el functioneaza. De exemplu, daca cautati pe pagina web a Comisiei Europene, pt ca sa vedeti cum se distribuie finantarile din bugetul UE pentru sustinerea diverselor programe, veti constata, ca cea mai mare suma de bani merg prin fonduri structurale, care sustin diverse activitati in tarile UE. Asa ca, LB, aici nu pot sa-ti dau dreptate in privinta ca in Moldova un proiect hraneste cat cinci in Occident. In mod special cunoscand foarte bine pretul pe zi a unui expert strain intr-un proiect occidental, vreau sa va zic ca vorbiti lucruri in necunostinta de cauza.
  Totodata, exista fenomenul ca sunt foarte multi oameni inutili si in aceste proiecte, de aceea nu pot sa-ti raspunda in ce consta proiectul, fiindca pur si simplu nu cunosc si nici nu le intereseaza. Drept urmare pur si simplu poti trage concluzii ce prieteni ai. Dar asemenea oameni, care-si fac o munca dezinteresata sunt in toate domeniile de activitate in tara si in lume. Respectiv, sfatul meu e ca, atunci cand faceti ceva – sa va iubiti munca, doar asa veti obtine rezultate. Iar daca nu-ti place ceea ce faci – reprofileaza-te atata timp pana iti vei gasi nisa ta in aceasta lume.
  Iar pentru Eugen, nu trebuie sa fii atat de pesimist. Nu pot spune ca Moldova a ramas la fel in ultimii 20 de ani de cand si-a obtinut independenta. A fost si haos, declin si saracie, dar totusi analizand totul e o evolutie. Cea mai mare problema a moldovenilor e mentalitatea lor cam franata si mai curand se vor plange vesnic ca le este rau, decat sa actioneze spre a schimba ceva ca sa le fie mai bine. Deci, in primul rand fiecare din noi trebuie sa depunem eforturi pentru a evolua si a ne schimba mentalitatea pentru a face lucrururi din placere, pe care sa le iubim, cum se spune de care sa se bucure sufletul cand le facem, si nu sa mergem cum o fi si unde ne duce valul.

So, what do you think ?