fbpx

NON SIBI DAY (scris de Gheorghe Sorici)

„NON SIBI” – în traducere din latină „Nu pentru sine”. Cei care au rude, prieteni, sau au fost singuri în SUA la studii (de un an cel puţin) cu siguranţă ştiu despre ce e vorba. Cine nu, explic eu. (neavând permisiunea lui Eugen să public la moment (şi pentru că nu răspunde la telefon, am hotarât să scriu), sau poate o am, cine nu mă cunoaşte sunt Gicu, vărul lui Eugen, pe timpul când era FdS, împreuna cu Eugen puneam concertele, agendele şi Live-urile FdS pe blog).

Acum revin la temă. Un coleg, care a avut ocazia să facă studii în SUA timp de un an (Flex 2008-2009), a venit cu o propunere pentru elevii voluntari (din cadrul liceului nostru) ce sunt gata să facă un serviciu pentru societate (apropo sunt elev în clasa a XI-a, Liceul teoretic N. Iorga) şi anume Ziua „Nu pentru sine”, o zi mondială, şi anume 3 octombrie, când toţi doritorii, sunt gata să sacrifice câteva ore (poate chiar şi ziua) pentru societate cum am spus anterior, pentru binele Ţării. Fiind în senatul liceului, atât eu cât şi colegul venit din SUA am propus la ordinea zilei un astfel de proiect, în care să fie incluşi elevii din clasele 9-12, bineînţeles voluntar. Am hotărât să facem nu un proiect, ci 3.

1. Un grup de 15-20 de elevi să mergem la şcoala internat Nr.2 (de pe str. Grenoble), împreună cu un părinte şi o elevă din clasa a 4-a (împreună cu tatăl său se ocupă de organizarea concertelor, fata cânta, tatăl are grijă de apărataj, deşi cântă şi el, dar la ceremonii mai mari), ultimii fiind pentru elevii din clasele 1-4 (cum deja aţi înţeles un mic concert, urmat de dulciuri, sucuri), pentru elevii 5-9, am organizat concursuri distractiv-sportive, cu premii. Înafară de aceşti colegi, cu care am mers la internat, au mai particepat şi alţii, şi anume cu ajutorul material (haine, jucării, unii chiar cu bani). Din păcate nu am făcut acest act de binefacere pe 3 octombrie, ci pe 1 (din simplu motiv, sâmbătătă elevii  din internat mai pleacă pe acasă, vineri am sărbătorit ziua profesorului). Unicul lucru de care îmi era frică să-l văd la ei, acel şi l-am văzut, cei din clasele a 8-9 … erau cu ţigările în bot şi toţi cu telefoane mobile. În rest totul a fost bine, mi-a făcut plăcere, împreună cu colegii mei să le aduc un zâmbet pe buze celor de acolo (celor care întradevăr am vrut).

2. Un grup de 10 persoane au mers în secţia de pediatrie a Spitalului Oncologic pentru a le aduce copiilor care suferă un zâmbet pe buze şi o mică sărbătoare. Despre această acţiune nu pot spune multe – nu eu am fost organizator. Însă, am înţeles că a fost bine, cu dulciuri, concursuri.

3. Un grup de vre-o 40 de elevi am hotărât că vom merge într-un parc din sectorul Botanica să facem curat. Ziua anunţată de sâmbătă, 3 octombrie, a fost nefavorabilă pentru acest eveniment. A plouat şi era posomorât, astfel acţiunea a fost amânată. Am convenit cu cei de la Salubritate (cei care ne acordă maşini şi ustensile pentru a ne uşura lucrul) să revenim la această acţiune după hramul oraşului. Au fost de acord.

P.S. voi pune şi poze de la primul proiect, doar să înţeleg cum o pot face 🙂

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


3 Comments

  • irina |

    laudabile sunt actiunile voastre.. desi este si in Liceu la care la moment imi fac studiile un senat.. nu prea ii vad rostul.. nu intreprind nimik pt elevi.. nu mai zik de ceilalti..
    cred ca iresponsabilitate, indiferenta si nedorinta de skimbare e kauza.. as face eu ceva.. dar am destule pe kap.. sa fi fost mai tinara 😀

    p.s f frumos gest..

  • gicu |

    @ irina
    hmm, îţi faci studiile în acest liceu? şi de exemplu ce aţi vrea să facem pentru elevi? sau pentru ceilalţi(nici nu înţeleg despre cine este vorba)? bănuiesc că eşti din a 12-a?
    noi dor am anunţat, fiecare dorinţă a voastră, expusă unui membru din senat, la cea mai apropiată şedinţă o vom pune-o în discuţie …

  • irina |

    ha ha.. am spus ca, citez :”este si in Liceu la care la moment imi fac studiile un senat”.. nu este vorba de N. Iorga..
    yo am vrbit de situatia mea.. caci membrii senatului (din L Dante Alighieri sa nu intelegi iar gresit :D).. in frunte cu presedintele pierd timpu’ fara rost.. am impresia ca se cupleaza la sedintele lor.. pt k
    mda.. expui problema sh ea „este discutata”(nici nu vreau sa-mi inkipui kum) si asa ramine.. 😉 din pakate..

So, what do you think ?