fbpx

Întrebări cu răspuns

Merci Eugen! De fapt, problema publicităţii companiei Orange mă deranjează de atunci cînd Voxtel a devenit  Orange. Spun asta deoarece sunt un client fidel al companiei de mai mulţi ani, lasând în buzunarul acesteaia destui bani.

Eu înţeleg totul: înţeleg că suntem o naţie de impotenţi mintali (inclusiv şi în domeniul publicităţii); înţeleg că celor de la Orange, Moldcell, Eventis, Unite ş.a. le este mult mai convenabil să realizeze spoturi peste hotare şi nu aici; înţeleg că ceea ce fac alţii întotdeauna e mai frumos decât facem noi; înţeleg o ţară unde venitul este pe prim plan, iar publicitatea şi PR este pe al 7; înţeleg că tot ce e genial deja s-a inventat… DAR, nu înţeleg de ce companiile cu aşa potenţial iau şi traduc (în cazul Orange) sau iau şi plagiază (cazul Moldcell)! Poate e simplu, dar pe mine deja începe să mă deranjeze.

Poate că sunt un patriot lipsit de spirit de comerciant? Cu toate acstea, am puţine cunoştinţe din domeniul de promovare şi NU ÎNŢELEG politica companiei. Chiar aş insista să am un răspuns concret la următoarele:

1. Ce am eu cu oraşele americane, europene sau asiatice? Eu am oraşele mele, ţara mea şi satul meu în care traesc.

2. Ce am eu cu oamenii de rasă negroidă şi asiatică? (nu vreau să fiu învinovăţit de rasim, de aceea spun că nu am nici o ură faţă de acestea). Eu am oamenii mei, oamenii care într-adevăr mă înconjoară.

3. Ce am cu bugetul unei companii care se declară că este o comanie de succes (http://www.orange.md/?c=1&sc=12&n=75) şi economiseşte pe imagine? Sunt doar mulţi utilizatori (inclusiv şi eu) care ar dori fie într-adevăr ei (în reklamă).

4. Ce am eu cu faptul că departamentul Resurse umane ale companiilor de telefonie mobilă nu pot găsi oameni care la rândul lor să poată lucra cu comaniile autohtone sau străine de publicitate? Şi sunt aşa oameni la noi, dar nu ştiu de ce ei fac altceva potenţialul lor mintal fiind nevalorificat.

Nu cred că o să am răspuns la întrebări. De aceea că cineva se consideră a cel mai deştept şi nu crede că este necesar sp răspundă la întrebări.

P.S. Am zis că trebuie să mai scriu ceva frumos. Dar tot de rău vorbesc. Am să încerc data viitoare.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


13 Comments

  • Eu |

    spotul dat este filmat pentru Orange, adica pentru toate companiile Orange din toata lumea,

  • simion |

    da spotul este al companiei Orange… si nimeni nu neaga acest specific… eu am dorit sa spun altceva. nu ma simt eu parte al comaniei cand vad ca iubita sau prietene mea e negresa… mie nu-mi plac negresele… la fel si un negru poate sa spuna de un european…

    la noi in Chisinau zgaraie nori nu exista… si nici nu e frig in luna iunie…

    asta e problema… globalizarea este globalizare dar nu poti sa pui marari, carne, cartofi, taietei, impreuna cu peste afumat, torta sau marmelada si de-asupra sa adaugi „bomboane Dushes de la Balti” (e luat din Planeta Moldova.

    Tu („Eu”) ai manca asa mancare? Cred ca nu… Uite asa si cu publicitatea Orange

  • vitalie |

    pui intrebarile corect. subscriu si eu la revolta ta.

    …intro discutie cu prietenii mei, in care notam aparitia in muzica a Stratanilor, eram acuzat ca nu am gusturi si mai bine se face nelu tractorist. Eu nu pun sub apreciere calitatea muzicii lor, dar insasi faptul aparitiei si prezentei, cantitatea care va trece numaidecat in calitate odata cu stabilirea concurentei. Uite asta trebuie de sustinut.

    Ca sa apara ceva de calitate trebuie de inceput a lucra cu capul in directia asta si de creat piata. Si bineinteles trebuie de sustinut. Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Similara-i situatia si referitor la calitatea spoturilor publicitare.

    Companiile noastre care isi pot permite sa comande spoturi publicitare nu-si dau seama ca manifesta o miopie prosteasca, atunci cand nu incearca sa faca aici scenele de publicitate. S-ar putea sa fie mult mai efective mutrele noastre in spoturile publicitare (notez aici gusturile celor de la MAIB).

    ca sa fie mai clar exemplul tau eu l-as ilustra asa: hai sa ne inchipuim ca avem copii la scoala care aduc note proaste acasa. un PR manager de la orange in asa caz isi va lua copii de peste hotare ca sa-i aduca note bune, in loc sa-i invete pe copiii sai?! 😉

    Minte moldoveni!

  • Kid Loco |

    cred ca in cazu’ orange e vb de o politica a companiei sa se faca spoturi intrun loc si de o singura compania, pt toate „sucursalele”.
    posibil e o decizie interna luata undeva sus sus si demult…nu faci nimic…
    ai putea veni simion cu o idee operatorului sa se elaboreze un chestionar pt abonati.

    moldcellul „face” publicitatea acasa…(orheiul vechi, blocuri din chisinau, etc).

    de eventis nu stiu…nici de unite.

    nu inteleg de ce atata zarva?

    referitor la exemplul lui vitalie, eu as da altul: cand te duci la spital cauti medicul cel mai bun, fie el evreu,arab etc.

    ps: imaginea conteaza!

  • eugen |

    @4 referitor la medici. De asta şi e vorba. Cel mai bun medic, dacă e să ne referim la publicitate, e cel de acasă.

  • Kid Loco |

    eugen, cel mai bun medic NU e cel de acasa???
    asta e alta tema deja cu medicii nostri.nu e vb de profesie, ca asta a fost doar un exemplu, ci e vb de PROFESIONISTI. iar medicii nostri pe departe nu sunt profestionisti.

    ps: „podderji otechestvenogo proizvoditelea?”

  • eugen |

    @6 in cazul dat publicitatea cu specfic local e mai buna decit cea straina.
    Chiar crezi ca era greu de a refilma acest spot cu oameni din .md?

  • vitalie |

    Este cam off-topic, sper ca ma scuză Eugen, data fiind evolutia discutiei…

    referitor la exemplul lui vitalie, eu as da altul: cand te duci la spital cauti medicul cel mai bun, fie el evreu,arab etc.

    Kid Loco, inteleg perfect stereotipul care iti este impus…
    am experienta unui om ce s-a „invartit” prin medicina vreo 13 ani din viata (legata de gard inainte de y2000) si am experienta dramatica a pacientului.
    pot sa spun despre medicii buni asa:
    1. imaginea unui medic (si a actului medical in sine executat de dansul) nu are nici o legatura cu calitatea tratamentului pentru pacientul particular. Imaginea poste fi construita fara multe rezultate pozitive.
    2. este o greseala destul de mare atunci cand un bolnav de gastrita sau ceva similar cauta tratament la un pro`fesor care deacum e „ars” in esenta sa.
    3. am fost operat de apendicita vreo 4 ani in urma de un chirurg care dupa criteriile sociale, dar si dupa ale mele este foarte bun. S-a complicat asa de tare ca am fost la TI dupa „margine” cu inca 2 operatii in urmatoarele 5-6 zile. Bineinteles, medicul a facut totul perfect!

    in final o concluzie – in viata asta se mananca ceva ce nu zboara tot timpul. Se refera si la ceea cu ce eram de acord – spoturile publicitare de la care se pornise discutia 😉

  • Sergiu Candja |

    CRed ca problema PR managerilor de pe loc e ca ei nu vor sa se complice. Pentru ce sa cauti o agentie buna daca spotul e si asa deja bine facut?! Pentru ce sa cauti alti actori daca au fost deja platiti unii?! Iar pina la urma cine va zice ca spotul e rau?! E filmat bine are o idee. Iar chiar daca se va gasi vreun „critic” pai atunci asta e problema „celor de sus” nu noi am facut-o! In acelasi timp superiorii nu o sa poata sa-ti zica nimic, in mediul lor mult mai cosmopolit prietena negresa e o normalitate iar introducerea unui lan de porumb in planul doi ar fi cu totul neinteles.

  • nadiusha |

    si eu sunt clienta fidela Orange si pe mine ma deranjeaza la culme schimbarea asta, trecerea de la Voxtel la Orange.
    De fapt, in Moldova de la un timp incoace schimbarile nu tocmai se indreapta spre succes, toata lumea vrea si face schimbari dar rezultatul cam e acelasi sau poate mai rau.

So, what do you think ?