fbpx

Bloggingul moldovenesc. Partea I.

Vroiam de mai mult timp să scriu despre bloggingul moldovenesc, despre dezvoltarea lui.
Consider bloggingul moldovenesc la o etapă avansată. Chiar dacă se afirmă că suntem la început de cale, nu este aşa. Avem în Republica Moldova, două „blogosfere”. Una care îşi are comunitatea pe livejournal. La ea se referă bloggerii rusofili. O altă „blogosferă” este concentrată în jurul blogosfera.md.
Ştiam foarte puţin despre comunitatea moldovenească de pe livejournal. Există! Sunt destul de mulţi, au întîlniri periodice. E bine.
O bună parte dintre moldoveni se ocupă de blogging nu doar din dorinţa de a scrie în net, ci din dorinţa de a câştiga ceva bani în plus. Sumele de câteva mii de dollari pe care îi obţin bloggerii europeni şi americani nu le „dă pace”. Nu este rău. Nu este rău deloc. Un bun exemplu este Pavel Ciorici. Cred că este un blogger bun. A reuşit să ajungă renumit în blogosferă datorită publicaţiilor sale, analizelor (a fost şi aşa ceva pe blogul lui Pavel) şi unor critici mai mult sau mai puţin obiective.
Acum Pavel încearcă să facă bani din blogging pe wpzoom.com. Sper să îi reuşească.
Încă un blogger care vrea să câştige bani din creaţia lui este …… Pe probloggermd-net.tut.su poţi (vei putea) găsi multă informaţie şi ajutor care poate fi utilă bloggerilor. Un fel de problogger.com moldovenesc. vrea să îi facem analiza. Poate voi avea timp şi o voi face într-o zi. E bălţean totuşi.
Îmi place blogul lui Gurău. Simplu, fără „navaroate”. În calitate de consumator de blog.gurau.md nu îmi place că scrie rar. Umblă pe la „party” şi uită că are cititori pe blog.
De Tihai ar trebui să tac. Stă toată ziua în birou. Nu face nimic. Din când în când mai „aruncă câte un os” pe valeriu.tihai.md. Namaşco o face mai des un pic. Deşi Namaşco poate fi numit microblogger.
Sunt o serie de bloguri moldoveneşti scrise de tineri profesionişti într-un domeniu sau altul. E bine că există. Le citesc, mai mult din curiozitatea de a citi un blog de profesionist decât pentru conţinutul blogurilor. Deocamdată.
Bloggingul moldovenesc se dezvoltă. Rapid. În acelaşi ritm cu bloggingul occidental. Mica diferenţă este că puţini fac bani din asta.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


6 Comments

  • Blog Economic |

    Pe bune, blogosfera noastra nu mai poate fi numita mica. Si faptul ca lumea scrie bloguri de specialitate e foarte ok. Cel putin ceva timp, in urma eram satul bloguri personale. E ok, dar toate tre sa vina cu masura.

    Poate printre diferentele dintre blogosfera noastra si cele de peste hotare ar fi monetizare slaba a blogurilor si lipsa de unele servicii de blogging gen Stumble sau Technorati. Dar o luam usor si privim optimist in viitor. Toate la timpul lor…

    Apropo… poate de facut ceva sondaje, de tip brainstorming, pentru a aduce idei noi in blogosfera? Sau in alte cuvinte, care va fi urmatoarea etapa ?

  • Vladislav Namasco |

    Urmatoarea etapă este: să scriem mai mult şi mai calitativ, blogurile să ajungă în offline şi să fie vorbite ca despre surse demne de încredere. Să aducem blogurile în sectoarele non-guvernamentale şi corporative.

    Cum de facut tre de gîndit:)

  • Vladislav Namasco |

    Apropo, blogosfera nu se reduce numai la cei enumeraţi în acest articol.. sînt foarte mulţi care ar merita menţionaţi şi încurajaţi pentru ceea ce fac, lucrurile merg înainte şi e bine, dar s-ar putea şi mai bine:)

  • Blog economic |

    @Vladislav Namasco, blogurile corporative chiar ne lipsesc. Apropo, de unde as putea sa gasesc lista de bloguri de tip corporativ si al ONG-urilor? Cu exceptia blogului lui Artur Gurau si al celor de la Lunatic? Am nevoie de date pt teza mea de licenta 🙂

    Eugen, sorry pt offtopic 🙂

So, what do you think ?