fbpx

Manifest jurnaliştilor

De câţiva ani sunt aproape de domeniul mass-media, de ziare şi reviste. Mi s-a întâmplat să machetez mai multe ziare şi reviste care au apărut în Republica Moldova. Cunosc destul de mulţi machetatori şi designeri de conţinut media, ceea ce îmi permite să le ştiu opinia cu privire la jurnalişti. Am o mică experienţă de lector, ceea ce îmi permite să scriu acest manifest.

——————–

Dragi jurnalişti din Republica Moldova

Fiţi oameni! Comportaţi-vă cu designerii şi machetatorii aşa cum doriţi să se comporte la conferinţele de presă demnitarii de stat cu Dvs, adică cu înţelegere şi compasiune.

Machetatorii şi designerii sunt oameni vii. Ei tot sunt remuneraţi cu bani puţini, chiar dacă vouă vi se pare că remunerarea lor este mai mare decât a voastră.

Machetatorii şi designerii au stomac. Ei lucrează toată ziua în redacţie. Ei nu sunt hrăniţi, aşa cum se întâmplă să fiţi hrăniţi Voi (jurnaliştii) la unele conferinţe de presă.

Fotografiaţi. Faceţi fotografii la evenimente şi nu numai. Nu impuneţi machetatorul să caute pe Internet fotografia monumentului lui Ştefan cel Mare. Ieşiţi în parc şi fotografiaţi singuri monumentul.

Nu puneţi spaţii în plus. Puneţi un singur spaţiu între cuvinte. Nu este nevoie să puneţi spaţii în plus între rânduri şi să puneţi 10 spaţii la începutul abzaţului.

Fiţi nemţi. Predaţi materialele la timp. Machetatorii şi designerii au familie (şi uneori copii) la care trebuie să revină în fiecare seara.

Fiţi la locul vostru. Nu este obligatoriu să staţi „deasupra sufletului” machetatorului în timp ce el face macheta paginii în care este materialul Dvs. Puteţi să indicaţi doleanţele în scris prin intermediul poştei electronice.

Scanerul nu este extraterestru. Citiţi manualul de utilizare a scanerului. Scanaţi-vă singuri fotografia sau poza de care aveţi nevoie.

Fiţi mulţumiţi. Nu uitaţi să mulţumiţi uneori machetatorul şi designerul pentru plasarea reuşită a materialului Dvs. Banii nu aduc fericirea. O bere este destul.

Hai, noroc!

Comentarii

comentarii


10 Comments

 • evisoft |

  Super.
  Aş adăuga.
  1. Nu lasăţi corectura articolului tocmai dupa faza de machetare!
  2. Photoshopul e bun la redactarea imaginilor însă e mai bine sa faci o mulţime de fotografii să ai de unde alege.
  3. La orice programa e nevoie de licenţă şi cheie, nu doar de DVD-ul luat ştiţi voi de unde.

 • evisoft |

  şi încă
  4. Graficele în text cu ajutorul semnelor de punctuaţie nu te face mai deosebit.
  5. Folosiţi paragrafe mici, nu ca şi Beşleagă

 • Blog Economic |

  Eugen, scrii rar, dar calitativ. Merci pentru articol.
  Nici nu stiu daca sa rad sau plang, fiind si eu deseori in situatii de genul asta. Nici nu e de mirare ca majoritatea freelancerilor nostri se orienteaza spre piete externe.

 • simici |

  Demult vroiam si eu sa fac 10 reguli de conduita a jurnalistului. Recunosc – n-am reusit! Bravo lui Eugen!

  Ini pun si eu 5 kapishi. Ale mele… poate facem un cod de conduita…

  – nu puneti paragrafe cu ajutorul tab;
  – nu plasati imaginile in word;
  – un material jurnalistic are nu numai titlu si text (doar cind intrati im magazin cumparati Coca-cola da nu Viva-cola – mai frumos arata);
  – machetatorii nu sunt programisti si nish „компьютершики”… intrebari gen: „of!!! si am facut, Jenea?” sau „iaca nu stiu pe shi am apasat”
  – invatati PC (конкютеру). jurnalistii din lumea intreaga stiu sa lucreze bine la PC nu deatata ca sunt destepti, ci de faptul ca nu sunt luati la lucru daca nu stiu sa apese pe taste.

  am sa mai scriu si altceva… pentru tipa designerii… din RM

 • simici |

  Termenul de designeri nu se potriveste machetatorilor. De ce? Pentru ca ei sunt machetatori, paginatori sau metreenpaj (metre en page. fr.).

  1. Daca ai absolvit facultatea de Mecanica, specialitatea Utilaje Frigorifere si ai invata Photoshop-ul si InDesignul nu inseamna ca poti pagina orice.

  2. Ziarele si revistele nu se pagineaza in CorelDraw, Ilustrator, Photoshop :)) sau alte programe. Pentru asta oamenii o muncit si o facut PageMaker, InDesign, Quark.

  3. Citeste niste carti despre designul presei. Uite la altii cum fac. Nu crede ca ai sa inventezi roata stiind numai sa apesi pe taste. Paginarea asta nu e Age of Empires.

  4. Nu fa casha din revista care ti se incredinteaza. Incearca sa faci un stil. E vorba de presa.

  5. Lepadati-va de tiganisme. Ce am in vedere?
  – folosirea a 70 000 de culori in revista;
  – folosirea gradientelor stridente;
  – pagina trebuie sa aiba aer; convigeti redactorul ca intro pagina A4 se pot pune nu mai mult de 3500 de semne (de exemplu);
  – nu micsorati/mariti interliniajul;
  – nu mariti fotografia pina ce se vad pixelii;
  – nu intindeti caracterele pentru titlu si text;
  – trimeteti fotograful sa faca o fotografie.

  6. Din fotografie cu rezolutie sau marime mare se poate face una mica. Dar dintr-o fotografie mica nu se poate face una mare. Regula de aur!

  7. Fotografia trebuie sa aiba rezolutia 300 si nu 600 sau mai mult… nu are sens.

  8. Nu ascultati blatneak la serviciu.

  cam atit!
  am scris atitea deoarece si eu cindva am facut multe din greselile sus numite. acum regret… de fapt si acum mai fac haliava… dar incerc ca haliava sa arate bine…

  vsio. ca nu de alta dar ii privatizez blogul lui Eugen.

 • eugen |

  Am trimis link-ul către material la o serie de jurnalişti. Nu a comentat nimeni. Deşi au vizitat blogul. Rău.

 • erica |

  Eugen, daca tot esti atat de exigent cu jurnalistii, eu as propune ca studentii de la fjsc sa invete din anul I programe gen InDesignul, Photoshop, Ilustator,shi nu Wordul cum se face acum. nu de alta dar ajungi in anul trei shi nu pot face machetarea unui ziar care cica se numeste de licenta.

 • eugen |

  Studenţii de la FJŞC trebuie să înveţe! Asta este cel mai greu. Ei nu vor (80%) să înveţe.
  Ei nu cunosc Word-ul. Dacă ai observat nimeni nu îi impune să prelucreze fotografiile. Doar să le aducă. Machetatorul sau designerul singur le prelucrează şi crează macheta. Nimeni nu le va spune nimic dacă îşi vor face meseria (scrie materialul).

 • ericaka |

  nu e vorba doar de „ati face meseria”, ei trebuie sa poata lucra cu aceste programe, inclusiv sa prelucreze pozele. dar cum sa o faca daca nimeni nu-i invata. si-i limiteaza la Word, ca sa-si poata scrie materialele. eu nu cred ca ei nu cunosc Wordul, oricum il vor invata cand vor scrie , dar iata celelalte programe fara ajutor nu te prea discurci. or azi ca sa fii un bun jurnalis nu este de ajuns sa scrii materiale, trebuie sa fii versat in mai multe domenii, inclusiv tehnologii informationale.

 • Alex |

  Eugen, avem nevoie sa cunoastem si de prelucrarea fotgrafiilor… si de montarea la radio si tv….

So, what do you think ?