fbpx

Eurovision 2007

Ieri am stat cu „sufletul la gură” urmărind semifinala concursului de muzică uşoară Eurovision.

Concursul a început perfect, pot spune, înainte de a începe. Anul acesta Moldova 1 a hotărât să îşi adjudece dreptul de monopolist în difuzarea concursului. M-am îngrozit la gândul că aş putea să aud timp de 2 ore nişte comentarii de „2 bani” ai unuia dintre prezentatorii Moldova 1. În loc de TVR1 era difuzat TVR Cultural, iar la Pervîi Kanal rula un film artistic.

Mulţumesc SUNTV pentru faptul că are în grila de emisie postul belorus „Беларусь ТВ”! Am găsit soluţia!

Comentariile celor 2 bieloruşi mi-au plăcut, or ei au povestit ce a fost în culise. Interesant totuşi.

Din cele 28 de piese prezentate mi-au plăcut reprezentanţii Belorusului, Latviei, Portugaliei (deşi piesa era simplă).

Natalia Barbu mi s-a părut că a început cu stângul dar pe parcursul interpretării s-a liniştit şi sfârşitul a încununat opera. Totuşi mi-a plăcut!
Antrepriza care a urmat după interpretarea pieselor a fost specifică popoarelor nordice: dansuri, oameni cu măşti de zeu, motive auditive. O mică parte dintr-un musical popular local.

A urmat anunţarea finaliştilor.

Primul a triumfat protejatul lui Filip Kirkorov, reprezentantul Bielorusului, Dmitri Koldun. L-au urmat reprezentanţii altor 8 ţări europene. Cel mai tare m-a indignat prezenţa în finală a georgienilor. Piesă stranie, dansuri populare, interpretă aleasă de Saakhaşvili. Se simte politicul!

Înainte de a anunţa ultimul participant în finală, disperasem. Deja ţineam degetul pe butonul roşu al telecomandei. În cadru a apărut echipa din Moldova, rişti, cu capetele lăsate. Probabil disperase şi ei. Dar, MINUNE!

„The last finalist, MOLDOVA!”

Bravo, Natalia! Bravo familia Barbu! Bravo Natalia BARBU!

De la sine….

Se vorbeşte mult despre faptul că Republica Moldova are nevoie de o imagine pozitivă. Pentru aceasta sunt angajaţi creatori de imagine, sunt publicate articole în ziare renumite, creat brand-ul etc.

Moldova1 (televiziunea publică) „se bate cu pumnul în piept” că face totul pentru promovarea artiştilor Pentru aceasta sunt prevăzuţi bani atât din buget, cât şi din partea sponsorilor. Dar, în fiecare an, al 3-lea an la rând, turneul de promovare rămâne pe seama interpretului. Banii, probabil, sunt cheltuiţi pentru deplasarea mai-marilor televiziunii la concurs. Este memorabilă imaginea unuia dintre conducătorii televiziunii, în dimineaţa de după semifinala Eurovision 2005 din Kiev. Faţa roşie, ochii umflaţi, obrajii vineţi. Timp de doi ani, persoana a mai urcat în ierarhie.

Am impresia că televiziunea, conducătorii (managerii) ei, nu îşi dau bine seama cât prestigiu, şi ce renume pot fi create prin intermediul concursului, popularitatea căruia creşte pe an ce trece. Rămâne la discreţia lor!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?